Rusland stelt Syrië-resolutie voor - ‘vandaag 27 doden bij aanval’

Rusland heeft de andere leden van de Veiligheidsraad verrast met een nieuwe resolutie die het regeringsgeweld in Syrië veroordeelt. Eerdere VN-resoluties werden juist door Rusland geblokkeerd. Andere landen in de Veiligheidsraad verwelkomen de stap van Rusland maar vinden de resolutie nog niet ver genoeg gaan. In de resolutie van Rusland wordt bijvoorbeeld niet gesproken over sancties. Dat meldt persbureau AP, dat een kopie van de resolutie in handen heeft.

Daarin staat te lezen dat “de Veiligheidsraad eist dat alle partijen in Syrië onmiddellijk stoppen met iedere vorm van geweld, waar het ook vandaan komt.” Ook roept de resolutie de Syrische overheid op om “te stoppen met het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting”.

Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië vinden dat sancties en stevigere taal nodig is in de tekst en hopen met de Russen te kunnen onderhandelen om de resolutie aan te scherpen.

In oktober sprak Rusland samen met China nog een veto uit over een door westerse landen ondersteunde resolutie die het geweld in Syrië veroordeelde. De Franse ambassadeur Gerard Araud merkte op dat Rusland opeens met een ontwerpresolutie komt nadat VN-mensenrechtenchef Navi Pillay bekend heeft gemaakt dat dat het geweld in Syrië al aan vijfduizend mensen het leven heeft gekost. “Wij denken dat Rusland de druk van de internationale gemeenschap begint te voelen”, zei Araud, die de Russische tekst ‘onevenwichtig’ noemde.

De voornaamste kritiek is dat deze de Syrische autoriteiten en de demonstranten tegen het bewind van president Bashar Assad in gelijke mate verantwoordelijk stelt voor het geweld. De Duitse VN-ambassadeur Peter Wittig sloot zich daarbij aan. “Wij moeten duidelijk zeggen wie er verantwoordelijk is voor de geweldsspiraal en dat zijn natuurlijk de Syrische autoriteiten”, zei Wittig.

De Britse ambassadeur Michael Tatham zei dat zijn land een resolutie van de Veiligheidsraad wil ‘die overeenstemt met de ernst van de situatie’ in Syrië en ‘de zeer sterke zorg over de mensenrechten weergeeft’.

Sancties Arabische Liga in werking

De Verenigde Naties schatten dat bij de al sinds maart durende volksopstand tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad meer dan vijfduizend doden zijn gevallen. Vandaag trad een reeks sancties van de Arabische Liga tegen Syrië in werking, waaronder een afname van commerciële vluchten van en naar Damascus met vijftig procent. In een reactie daarop riep Canada Canadese ingezetenen in het land op om Syrië zo vlug mogelijk te verlaten. Het bewind van president Bashar Assad heeft ‘alle legitimiteit verloren en zijn verfoeilijke gedrag wordt niet langer getolereerd’, zei het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

Het geweld in het land gaat ondertussen door. Persbureau Reuters meldt dat deserteurs van het Syrische leger vandaag 27 soldaten van het regeringsleger hebben gedood. De gecoördineerde aanvallen zijn de dodelijkste door de rebellen sinds de opstand negen maanden geleden begon, aldus Reuters.

    • Lex Boon