‘Rusland krijgt toestemming voor toetreding WTO’

De World Trade Organisation (WTO) heeft een akkoord bereikt waarmee Rusland als laatste grote wereldeconomie toe kan treden tot de WTO. De officiële uitnodiging volgt waarschijnlijk binnen enkele dagen.

Dit zal gebeuren tijdens de bijeenkomst van de handelsministers van de lidstaten in Genève, die vandaag is begonnen. Het lidmaatschap is een belangrijk ijkpunt in de voortgang van het Russische hervormingsproces. De toetreding is jarenlang gedwarsboomd door een veto van buurland Georgië. In 2008 was dit land kortstondig met Rusland in oorlog over enkele afvallige Georgische republieken. In november werd na gesprekken tussen Georgië en Zwitserland duidelijk dat het lidmaatschap van Rusland aanstaande is, Georgië had het veto ingetrokken. December is haalbaar, zei de Zwitserse toen.

De Russische economie vertegenwoordigt zo’n 2,8 procent van de wereldeconomie. Deel uitmaken van de WTO zou betekenen dat Rusland opener wordt en meer buitenlandse investeerders kan trekken. Vooral de Russische president Poetin hamert al maanden op de toetreding.

    • Annemarie Coevert