Republikeinen presenteren begroting nu opnieuw ‘shutdown’ dreigt

Capitol Hill in Washington waar Republikeinen en Democraten maandenlang onderhandelden over het terugbrengen van overheidsuitgaven. Foto AFP / Win McNamee

De Republikeinse partij presenteerde vandaag een wetsvoorstel om de huidige federale begroting uit te breiden met 915 miljard dollar. De partij heeft samen met de Democraten nog twee dagen voordat tijdelijke financiering afloopt en overheidsdiensten van onder andere het ministerie van Defensie en Onderwijs moeten worden stilgelegd.

Volgens persbureau Reuters worden de twee politieke partijen het maar niet eens over het verlengen van een loonbelastingverlaging voor 160 miljoen Amerikanen.

Vannacht liet het Witte Huis in een verklaring nog weten niet tevreden te zijn met het wetsvoorstel dat in de laatste fase van onderhandelingen was ontstaan. Een woordvoerder benadrukte dat er zo snel mogelijk een korte termijn-oplossing gezocht moet worden voor de federale begroting zodat de onderhandelingen voor een lange termijn-oplossing door kunnen gaan, meldt Huffington Post.

In de zomer kwamen de Republikeinen en Democraten na moeizame onderhandelingen overeen om het schuldenplafond van de Verenigde Staten om de schuldenlimiet van 14,3 biljoen dollar (10.000 miljard euro) te verhogen naar bijna vijftien biljoen dollar. Toen werd ook een partijoverschrijdend comité opgericht om een plan te bedenken om de komende tien jaar 1,2 biljoen dollar te bezuinigingen op de overheidsuitgaven. De onderhandelingen van deze zogeheten ‘super committee’ mislukten en na het verstrijken van de deadline op 23 november gingen daarom automatische bezuinigingen in.

    • Hans Klis