Recordrente Italië op 3 miljard aan obligaties

Nieuwe Italiaanse premier geeft obligaties uit om hervormingen te betalen.

De Italiaanse regering heeft gisteren voor 3 miljard euro aan staatsobligaties verkocht tegen de hoogste rente sinds 1997. Met de 3 miljard euro bereikte Rome weliswaar wel het beoogde doel van de veiling, maar de betaalde rente was, met 6,47 procent, een record.

Het gaat hierbij om staatsleningen met een looptijd van vijf jaar. Bij een vorige veiling van soortgelijk papier een maand geleden werd nog 6,29 procent betaald. Er was 1,42 maal meer vraag naar de leningen dan de 3 miljard die de Italiaanse staat aanbood.

De nieuwe Italiaanse premier Monti kondigde op 4 december een vergaand hervormingsplan aan, dat gericht is op het vergroten van de staatsinkomsten en het opvoeren van de groei. Dat plan is door het Italiaanse parlement gefiatteerd.

Monti had vooraf gewaarschuwd dat een afwijzing van het plan tot de ‘ineenstorting’ van de Italiaanse economie zou kunnen leiden. „We vertrouwen erop dat de markten positief reageren op de moeite die Italië doet. Misschien niet morgen, maar wel in de komende maanden”, zei hij na afloop van de vergadering met het parlement.

De hoge rente die Italië betaalt, is een aanwijzing temeer dat het akkoord dat Europese leiders vorige week bereikten tijdens de Europese Top in Brussel op de financiële markten als onvoldoende wordt beschouwd. (NRC)