PvdA steunt ‘belabberd resultaat’ eurotop - ‘lichtgroen’ signaal voor IMF-lening

De PvdA is zwaar ontevreden over het resultaat dat vorige week tijdens de eurotop werd gehaald, maar steunt het niettemin. Dat bleek vanavond tijdens een debat met premier Mark Rutte (VVD), minster van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) en staatssecretaris van Europese Zaken Ben Knapen (CDA).

“Het kabinet mag dit noodverbandje aanleggen”, zei Ronald Plasterk (PvdA), die sprak van een ‘belabberde constructie’. Volgens de PvdA’er staat de euro op de rand van de afgrond, en alle beetjes helpen. Hij steunt daarom het akkoord, maar vindt wel dat het kabinet op de lange termijn met substantiële maatregelen moet komen.

Het kabinet heeft de steun van de PvdA nodig, omdat gedoogpartner PVV zich verzet tegen steunmaatregelen voor de euro. In Brussel werd onder meer besloten tot een strengere begrotingsdiscipline en een lening van tweehonderd miljard euro, waarmee het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de schuldencrisis te lijf kan gaan.

Plasterk kreeg flinke kritiek van D66 vanwege zijn opstelling. Wouter Koolmees (D66) hield hem voor dat de PvdA vorige week nog verkiezingen eiste als Rutte met een vergaand verdrag uit Brussel zou terugkomen, maar dat inmiddels weer heeft ingeslikt. “Ik begin langzaam wagenziek te worden van de slalom die de woordvoerder van de PvdA maakt”, zei Koolmees. “Niemand weet wat hij nog wil.”

Ook andere partijen uitten kritiek. Elly Blanksma (CDA), Mark Harbers (VVD) en Koolmees spraken van een teleurstellend resultaat. Wel zijn stappen in de goede richting gezet, menen zij. Ewout Irrgang (SP) sprak van ‘weer een floptop die de crisis niet heeft opgelost’. Hij verwees het resultaat naar de ‘mestvaalt van de geschiedenis’.
GroenLinks steunt het resultaat evenmin.

Rutte: grote stappen gezet tijdens de top

Volgens Rutte zijn tijdens de top wel degelijk grote stappen gezet. Hij wees erop dat automatische sancties gaan gelden voor landen die zich niet aan de begrotingsregels houden. De eurocommissaris die daarvoor verantwoordelijk wordt, krijgt meer macht. Het wordt ‘feitelijk onmogelijk’ voor landen die worden bestraft om deze sancties terug te draaien, bezwoer hij.

Tijdens de top bleek dat het Verenigd Koninkrijk als enige lidstaat niet bereid was om het verdrag te wijzigen om zo de strengere begrotingsregels vast te leggen. De overige EU-landen hebben daarover vervolgens apart afspraken gemaakt.

Rutte zei dat het zijn doel is om het land alsnog op andere gedachten te brengen. “Mijn doel blijft om het Verenigd Koninkrijk erbij te houden.” Voor de lange termijn is een verdragswijziging nog steeds de beste oplossing, zei de premier. Daarvoor is unanimiteit vereist, en dus de instemming van de Britten.

Nederland leent 17 miljard aan IMF

De Tweede Kamer debatteerde vanavond over de resultaten van de eurotop en de schuldencrisis. Vlak voor het debat stuurde minister De Jager een brief naar de Kamer waarin hij schrijft dat naar de afspraken die vorige week tijdens de EU-top zijn gemaakt Nederland het Internationaal Monetair Fonds maximaal 17 miljard euro leent.

Tijdens het debat bleek dat een meerderheid kan instemmen met de lening, al valt het officiële besluit daarover volgende week. “Ik kan een lichtgroen signaal afgeven aan Europa”, concludeerde De Jager. De SP en ChristenUnie toonden zich geïrriteerd dat de Kamer pas vlak voor het debat het verzoek kreeg in te stemmen met de lening.
De Jager zei verder dat de Nederlandse garantie voor het Europese noodfonds in 2014 omlaag gaat van ongeveer honderd miljard euro naar zo’n 35 miljard euro. Reden is dat het huidige noodfonds EFSF volgend jaar wordt vervangen door het permanente noodfonds ESM.