PSV sluit groepsfase Europa League af met zege op Rapid

Spelers van PSV vier de 2-0. Foto AP / Peter Dejong

PSV heeft de groepsfase in de Europa League afgesloten met een overwinning op Rapid Boekarest. De ploeg van trainer Fred Rutten was thuis met 2-1 te sterk door doelpunten van Stanislav Manolev en Tim Matavz. PSV was al zeker van de eerste plaats in groep C. Hapoel Tel Aviv won met 2-0 van Legia Warschau, maar de Polen gaan ook door.

Bij PSV kregen de nodige basisspelers rust, maar de ploeg had weinig te duchten van Rapid. Marcelo zorgde voor het eerste gevaar, maar zijn poging ging over. In de 22e minuut werd Tim Matavz nog net op tijd gestopt en ook Marcel Ritzmaier kon de ban niet breken. Hij schoot over, nadat de defensie van Rapid verzuimde in te grijpen.

Een schot van Jeremain Lens na een actie van Zakaria Labyad werd gekraakt, waardoor beide ploegen met 0-0 gingen rusten. In de tweede helft slaagde PSV er niet in om een tandje bij te schakelen. Ola Toivonen en Ritzmaier probeerden het van afstand, maar grote mogelijkheden bleven uit.

Invaller Manolev, die de debuterende Stefano Marzo verving, opende een kwartier voor tijd alsnog de score. Hij trof met wat geluk doel uit een afstandsschot. De Bulgaar leidde vier minuten later ook de 2-0 in door de bal te veroveren en af te leggen op Lens, die Matavz vond. Voor Rapid redde Daniel Pancu in de extra tijd de eer.

Op dit moment speelt ook AZ zijn laatste duel in de groepsfase. De Alkmaarders nemen het in eigen huis op tegen Metalist Charkiv.

    • Lex Boon