Poetin: verkiezingsuitslag weerspiegelt wil van het volk

Caption: Russian Prime Minister Vladimir Putin (2nd R) listens during a televised question-and-answer session in Moscow December 15, 2011. Putin on Thursday deflected opposition allegations that fraud helped his ruling party win a parliamentary election, saying the result reflected the views of the population. REUTERS/Alexsey Druginyn/RIA Novosti/Pool (RUSSIA - Tags: POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Caption: Russian Prime Minister Vladimir Putin (2nd R) listens during a televised question-and-answer session in Moscow December 15, 2011. Putin on Thursday deflected opposition allegations that fraud helped his ruling party win a parliamentary election, saying the result reflected the views of the population. REUTERS/Alexsey Druginyn/RIA Novosti/Pool (RUSSIA - Tags: POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS De Russische premier Vladimir Poetin tijdens zijn televisie-optreden in Moskou. Foto Reuters / Alexsey Druginyn

De uitslag van de Russische parlementsverkiezingen van 4 december weerspiegelt volgens premier Vladimir Poetin de wil van het Russische volk.

Dat zei hij vanochtend in zijn jaarlijkse televisie-optreden waar hij vragen beantwoordt van burgers, meldt persbureau Reuters. Poetin erkent het recht van de oppositie om te demonstreren, maar ontkent dat er op grote schaal verkiezingsfraude heeft plaatsgevonden.

De partij van Poetin, Verenigd Rusland, haalde begin deze maand net geen vijftig procent bij de parlementsverkiezingen. Toch liet Poetin weten bezorgd te zijn over de loop van de verkiezingen en pleitte ervoor webcams op te hangen in stembureau’s in de toekomst om eventuele fraude vast te leggen.

Poetin sprak ook over de grote demonstraties van vorige week. Hij benadrukte het recht om te demonstreren van de burgers, maar zei wel dat de meeste demonstranten betaald werden door de oppositie. Een visie die niet gedeeld lijkt te worden door de mensen die de straat op gingen om te demonstreren tegen Poetin en zijn partij, twittert onze correspondent Michel Krielaars.

Twitter avatar Krielaars Michel Krielaars My Russian friedns are already insulted by the accusations that they received money.

Poetin sprak opmerkelijk genoeg ook over “huizen” die “opgeblazen worden” als het huidige regime verzwakt wordt. In 1999 werden in Moskou en Volgodonsk flatgebouwen opgeblazen in armoedige wijken, een serie aanslagen die het werk van “Tsjetsjeense terroristen” zou zijn. Het feit dat Poetin dit aanhaalt is opmerkelijk, vindt Krielaars. Zeker omdat juist gedacht wordt dat het regime verantwoordelijk was voor deze aanslagen.

Twitter avatar Krielaars Michel Krielaars Putin announces new blown up houses like in 2000 if the regime weakens. My assistent expects new terrorist acts by the FSB like in 2000.

Meer volgt.

    • Hans Klis