Philips-cao mislukt, bonden teleurgesteld

De onderhandelingen over een nieuwe cao bij Philips zijn mislukt. De vakbond beschuldigt Philips nu zelfs van chantage.

De onderhandelingen over een nieuwe cao en een sociaal plan bij elektronicaconcern Philips zijn mislukt. Dat hebben de betrokken vakbonden gisteren gemeld.

De partijen zijn maandagavond zonder resultaat uit elkaar gegaan. Volgens FNV Bondgenoten lag er een enorme druk op de onderhandelingen omdat Philips voortgang wil maken met de eerder aangekondigde reorganisatie waarbij 1.400 banen in Nederland worden geschrapt.

Philips heeft na het afbreken van het cao-overleg besloten om het huidige sociaal plan te verlengen. Dat voorziet in hogere vertrekpremies.

De bonden verwachten dat vandaag de eerste ontslagen worden aangekondigd, daarbij zou het om 170 mensen gaan op het hoofdkantoor van Philips Lighting in Eindhoven. Dat is gunstig voor mensen die straks moeten vertrekken bij Philips.

FNV-bestuurder Ron van Baden zegt teleurgesteld te zijn. Hij verwijt Philips dat het de onderhandelingen over een nieuwe cao en de onderhandelingen over een sociaal plan aan elkaar heeft willen koppelen. „De Philipsbazen wilden met vakbonden een cao afsluiten als wij een verslechtering ten opzichte van het huidige sociaal plan zouden accepteren”, zegt Van Baden. „Wij vinden dat chantage.”

De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn daarnaast onder meer mislukt omdat Philips niet tegemoet wilde komen aan de looneis van de bonden. De bonden streven naar behoud van de koopkracht. „Koopkrachtbehoud spreek je af in termen van structurele loonsverhoging”, zegt Van Baden. „Onze eis van 2,5 procent op jaarbasis betekent 3,75 procent voor een cao van achttien maanden.”

Philips bood 2,5 procent structureel voor een cao met een looptijd van achttien maanden en wilde een éénmalig uitkering van 300 euro bieden. De variabele salarisregeling zou voor alle cao-werknemers verhoogd worden met 2 procent (per 2013). Het pensioen zou in werkgroep verband bekeken gaan worden, maar per 1 april 2012 zouden werknemers wel al een pensioenpremie van 1 procent van de pensioengrondslag moeten gaan betalen.

Volgens een woordvoerder van Philips is het concern verbaasd dat de bonden zijn afgehaakt. „We gaan kijken hoe we dit weer op gang kunnen brengen.” De bonden gaan het mislukte resultaat bespreken met hun leden en beraden zich op volgende stappen.

Bij Philips werken in Nederland ongeveer 14.000 mensen 10 procent daarvan wordt ontslagen. De ontslagronde is onderdeel van een mondiale reorganisatie waarbij 4.500 van 120.580 banen verdwijnen.