Ouders van slachtoffers in zedenzaak krijgen spreekrecht

Foto NRC / Roel Rozenburg

Ouders van de jonge slachtoffers in de Amsterdamse zedenzaak krijgen spreekrecht voor de rechtbank. Dat is vandaag door een rechter in Amsterdam bepaald.

Een aantal ouders die in de zedenzaak betrokken zijn heeft via advocaat Richard Korver verzocht om spreekrecht voor de rechtbank. Een van de ouders mag een slachtoffer vertegenwoordigen, zo meldt persbureau Novum. Diverse advocaten in de zaak protesteerden hiertegen, omdat het ingaat tegen de wet om ouders aan het woord te laten.

Volgens de huidige wetgeving is het alleen voor slachtoffers zelf of hun nabestaanden toegestaan om voor de rechtbank te spreken. Kinderen zijn hiervoor echter vaak te jong of te sterk getraumatiseerd, zo redeneerden de ouders die nu in het gelijk zijn gesteld. De zedenzaak is volgens de rechtbank dermate buitengewoon dat strikte naleving van de wet voor een ongewenste situatie zorgt omdat de slachtoffers te jong zijn om te getuigen.

De ouders kunnen informatie geven over de lichamelijke en geestelijke gevolgen van het misbruik voor hun kind en op de impact op de directe omgeving van het kind. Ouders die niet willen spreken, kunnen een schriftelijke slachtofferverklaring indienen.

Voorstel van wetswijziging van Fred Teeven

Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie diende begin deze maand een voorstel in voor wetswijziging bij de ministerraad.

Teeven wilde de wetswijziging versneld doorgevoerd hebben zodat ouders kunnen getuigen tegen verdachten Robert M. en Richard van O. die worden beschuldigd van misbruik van tientallen jonge kinderen. Op het voorstel van Teeven kwam eerder veel kritiek in de Kamer.

De rechtbank start medio maart met de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen hoofdverdachte Robert M., die wordt beschuldigd van misbruik van tientallen jonge kinderen. De wetswijziging van Teeven zou per april in werking moeten treden. De rechtbank staat nu ouders in de zedenzaak toe om te getuigen tegen de hoofdverdachten.

    • Annemarie Coevert