Ook Fitch verlaagt kredietwaardigheid Rabobank

Het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Foto NRC / Arjan de Jongh Het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Foto NRC / Arjan de Jongh

Na Standard & Poor’s heeft ook kredietbeoordelaar Fitch de kredietwaardigheid van de Rabobank verlaagd. De bank is financieel gezond, maar de afwaardering is het gevolg van de crisis in de eurozone en de problemen binnen de financiële sector. Ook de status van vier andere grote Europese banken is verlaagd.

Naast Rabobank gaat het om de Franse banken Crédit Mutuel en Crédit Agricole, de Deense Danske Bank en het Finse OP Pohjola Group. De rating van de Rabobank werd verlaagd van AA+ naar AA. In november verlaagde Standard & Poor’s de rating van de Rabobank ook al. Wel geldt de bank nog altijd als de meest kredietwaardige bank ter wereld.

Volgens Fitch zijn de kapitaalpositie en liquiditeit van Rabobank in orde, zo ook recente financiële resultaten. Risico vormt wel het coöperatieve karakter van de bank en het ontbreken van een beursnotering.

Fitch verlaagde tegelijkertijd de vooruitzichten voor de Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group en het Zwitserse UBS. Oorzaak is de kleinere kans dat overheden ingrijpen in deze financiële instituties, mochten de banken op omvallen staan.

    • Marije Willems