OM was tegen voorwaardelijke vrijlating schutter Luik

Mensen staan stil bij de plek waar Nordine Amrani dinsdag vijf mensen om het leven bracht. Foto Reuters / Thierry Dricot Mensen staan stil bij de plek waar Nordine Amrani dinsdag zes mensen om het leven bracht. Foto Reuters / Thierry Dricot

Ondanks negatieve adviezen van het Belgisch Openbaar Ministerie en de gevangenisdirectie kwam Nordine Amrani, de schutter die dinsdag in Luik een bloedbad aanrichtte, in oktober 2010 voorwaardelijk vrij. Dat hebben bronnen binnen de rechtbank aan de Belgische krant De Standaard laten weten.

De rechtbank liet Amrani vrij op basis van de resultaten van een psycho-sociaal onderzoek. Daaruit bleek dat er voor Amrani geen groot risico op recidive gold. Het OM en het gevangenisdirectie vonden het echter nog te vroeg en adviseerden een elektronische enkelband. Zij zouden onder andere twijfels hebben omdat Amrani geen concreet toekomstplan had.

Amrani werd vrijgelaten na drie jaar cel. Hij was tot vijf en een half jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het bezit van wapens en verdovende middelen.

Dodental gestegen naar zes

Het dodental van de aanslag in Luik steeg vandaag naar zes. Ook liggen er nog vier mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Dinsdag gooide de 33-jarige Amrani vier granaten naar een bushalte op het Place Saint-Lambert en opende daarna het vuur op de menigte. Meer dan honderdtwintig mensen raakten gewond. Na de aanslag pleegde Amrani zelfmoord.

    • Lex Boon