Obama kan het niet genoeg zeggen: Irak-oorlog is voorbij

ROCK HILL, SC - DECEMBER 14: First lady Michelle Obama (L) and U.S. President Barack Obama walk on stage during a tribute to the troops on December 14, 2011 at Fort Bragg, North Carolina. The U.S. is ending its war in Iraq and all U.S. troops are scheduled to be out of Iraq by December 31. Davis Turner/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
ROCK HILL, SC - DECEMBER 14: First lady Michelle Obama (L) and U.S. President Barack Obama walk on stage during a tribute to the troops on December 14, 2011 at Fort Bragg, North Carolina. The U.S. is ending its war in Iraq and all U.S. troops are scheduled to be out of Iraq by December 31. Davis Turner/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Bijna negen jaar na de omstreden Amerikaanse invasie van Irak heeft president Obama gisteren op de legerbasis Fort Bragg, in North Carolina, het einde van de oorlog gemarkeerd met een toespraak voor teruggekeerde militairen. „Ik ben trots dat ik eindelijk, namens een dankbare natie, deze twee woorden kan zeggen: welkom thuis!” Ook zei hij: „Het is moeilijker om een oorlog te beëindigen, dan er een te beginnen.”

In augustus verlieten de laatste Amerikaanse gevechtstroepen Irak al. Nu zijn er nog zo’n 5.000 militairen over, die het land voor het eind van het jaar verlaten moeten hebben. „Zij kunnen Irak met opgeheven hoofd verlaten”, aldus de president. Op het hoogtepunt van de troepenversterking in 2007 (de zogeheten surge) waren er 170.000 Amerikaanse militairen in het land. In totaal zijn er in de oorlog zo’n 4.500 Amerikaanse militairen gesneuveld. Volgens schattingen zijn er tegen de 100.000 Irakezen omgekomen.

Obama, die zich van het begin af aan tegen de oorlog heeft uitgesproken, prees de troepen uitbundig voor hun inzet. Hij zei dat de oorlog „een bron van grote controverse” was geweest, maar dat de militairen geholpen hadden „een soeverein en stabiel Irak” op te bouwen „dat op eigen benen kan staan en dat een regering heeft die gekozen is door het volk”. Hij sprak niet over de aanleiding voor de oorlog: de massavernietigingswapens die Irak volgens toenmalig president Bush bezat, wat later onjuist bleek.

Obama werd vergezeld door zijn vrouw Michelle, die zich inzet voor de opvang van veteranen. In zijn rede benadrukte hij de menselijke kant van oorlog voor de militairen en hun naasten. Hij sprak over de gemiste verjaardagen en diploma-uitreikingen, en zei dat „voor elke soldaat die op patrouille gaat er partners zijn, moeders, vaders, zonen en dochters, die bidden dat hij terugkomt.”

De afgelopen maanden heeft Obama al met verschillende optredens aandacht gevraagd voor het einde van de onpopulaire oorlog – een belofte aan de kiezers in 2008. Nu hij campagne voert voor zijn herverkiezing, wil hij graag laten zien dat hij deze belofte nakomt. Toen de laatste gevechtstroepen terugkwamen zei hij: „Het is tijd om de bladzijde om te slaan.” Maandag zei hij bij het bezoek van de Iraakse premier Maliki: „Dit is een historisch moment, een oorlog komt ten einde.” En gisteren: „Amerika’s oorlog in Irak is straks voorbij.” (AP, Reuters)