Nieuwbouw Thialf is de beste optie

Dat vinden de Gedeputeerde Staten en het college van Heerenveen.

Een nieuw Thialf naast het stadion van sc Heerenveen is beter dan verbouwing van het oude ijsstadion. Dat hebben de Gedeputeerde Staten van Friesland en het college van Heerenveen besloten. De kosten voor het plan bedragen 100 miljoen euro. De Provinciale Staten van Friesland en de gemeenteraad in Heerenveen moeten het plan nog steunen. Het nieuwe Thialf zou in 2015 af moeten zijn.

Verbouwing van het huidige Thialf zou met 54 miljoen euro bijna de helft goedkoper zijn dan een volledig nieuw stadion. Toch zijn er meer voordelen bij nieuwbouw, stelt Johan van der Werf die de stuurgroep Nieuw Thialf voorzat. „Naast sportieve zijn dat vooral economische en maatschappelijke. Bovendien biedt een nieuw stadion grote kansen voor duurzaamheid.”

Het nieuwe Thialf moet volgens gemeente en provincie over de nieuwste technieken beschikken. „Van natuurijs naar kunstijs en van open naar overdekt, Thialf heeft altijd vooropgelopen”, laat gedeputeerde Hans Konst weten. Daarvoor zijn overigens wel bijdragen van het Rijk en private investeerders nodig. „Wij steken onze nek uit door voor een ultramodern, nieuw stadion te gaan. Ik verwacht dan ook van andere partijen dat zij investeren.”

Als gemeenteraad en de Provinciale Staten in februari hun goedkeuring aan de plannen geven, worden die uitgewerkt op haalbaarheid en financiële dekking. In september volgt een definitief besluit. (Novum)