Nederland leent IMF maximaal 17 miljard

Jan Kees de Jager laat de Kamer weten dat de staat het IMF maximaal 17 miljard euro leent. Foto Roel Rozenburg

Naar de afspraken die vorige week tijdens de EU-top zijn gemaakt leent Nederland het Internationaal Monetair Fonds maximaal 17 miljard euro. Dat schrijft minister Jan Kees de Jager vandaag aan de Tweede Kamer.

Tijdens de eurotop in Brussel vorige week sloten de 17 eurozonelanden en in ieder geval 6 EU-lidstaten buiten de eurozone een akkoord om tweehonderd miljard euro te lenen aan het IMF. Met de lening willen de landen de schuldencrisis bestrijden, die verloopt via de eigen centrale banken van de landen.

Nederland draagt daarvan dus maximaal zeventien miljard, al is het exacte bedrag nog niet bekend zo meldt persbureau Novum. Daarover wordt nog over gesproken in Brussel. De lening wordt verstrekt door De Nederlandsche Bank (DNB), die van de staat een garantie ter hoogte van de lening krijgt.

De Tweede Kamer debatteert vanavond over de resultaten van de eurotop en de schuldencrisis. Tijdens het debat zal het kabinet de Kamer vragen om in te stemmen met deze lening.