muziek

Nikolaj Znaider

Nu Maxim Vengerov niet meer speelt en Vadim Repin een beetje lijkt te wankelen, is Nikolaj Znaider de internationale fakkeldrager onder de grote violisten. In de Vrijdag van Vredenburg in Utrecht op 16 december 20u15 speelt hij met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edward Gardner De Vogels van Diepenbrock, Bartóks Tweede Vioolconcert en de Symfonische dansen van Rachmaninov. Inleiding om 19u30 door Kees Wisse.

www.vredenburg.nl

Weinachtsoratorium

In zes delen schreef Johann Sebastian Bach in 1734 het kerstverhaal zoals dat wordt beschreven in de evangeliën van Matteüs en Lucas. Het Combattimento Consort en het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Jan Willem de Vriend voeren het 16 december 19u30 uit in de Grote Kerk Naarden en 17 december 19u in de Grote Kerk, Leeuwarden.

www.combattimentoconsort.com

Whirly Girls

Whirly Girls is een hommage aan vrouwen die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van de emancipatie. Het stuk met videobeelden, theater en muziek gaat over het leven van vijf vrouwen. Twee vrouwelijke luchtvaartpioniers: Amelia Earhart en Hanna Reitsch, Emmeline Pankhurst, die met succes streed voor het vrouwenkiesrecht in Groot-Brittannië, Rosie the Riveter en filosofe/schrijfster Gertrude Stein. Première 18 december 20u30 in de Doelen, Rotterdam en 22 december 20u30 in Huis a/d Werf Utrecht.

www.dedoelen.nl

Das Lied von der Erde

In de herfst van zijn leven schreef Gustav Mahler Das Lied von der Erde: een afscheidssymfonie over het vergankelijke en de eeuwigheid. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Yannick Nézet-Séguin speelt het 17 december 20u15 met mezzosopraan Christianne Stotijn en Christian Elsner, tenor. Ook Brittens’ Four Sea Interludes staat op het programma.

www.dedoelen.nl

Groundsfest

Een jaar na de opening van het Rotterdamse podium Grounds is op 16 en 17 december de eerste editie van Groundsfest. Op het programma Afrobeat, een combinatie van jazz, yoruba muziek (Nigeriaanse drummuziek), funk en highlife (een West-Afrikaans muziekgenre). Afrobeat is onlosmakelijk verbonden met de muziek van Fela Kuti en de Nigeriaanse drummer Tony Allen. Zij treden beide avonden op; vrijdag met de Re:Freshed Band, Ursula Rucker, Akua Naru en Saskia Josy. Zaterdag met het Duitse Woima Collective en Jungly by Night.

www.grounds.nu

Jazz Kerstconcerten

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw onder leiding van Henk Meutgeert toert door Nederland met kerstliederen en ‘jazz standards’ met soulzangeres Oleta Adams, tenorsaxofonist Ferdinand Povel en zanger Ruben Hein.

15 dec 20u15 De Doelen Rotterdam, 19 dec 20u15 Concertgebouw Amsterdam, 22 dec 20u30 Cinemec Ede en 23 dec 20u15 Muziekcentrum Eindhoven. www.jazzorchestra.nl.