Monsterhit Gotye wint Song van het Jaar 2011

Gotye in zijn videoclip van Somebody That I Used To Know.

Het regent muzieklijstjes deze weken. Precies een week geleden schreven we al over de beste albums van 2011 en vanochtend is 3VOOR12’s Song van het Jaar 2011 bekendgemaakt: Gotye‘s monsterhit Somebody That I Used To Know.

Het nummer van de Belgisch-Australische muzikant, met een stem die doet denken aan die van Sting, groeide vrij onverwacht uit tot één van de grootste hits van dit jaar. Somebody That I Used To Know stond in totaal al elf weken op nummer 1 in de Mega Top 50 en staat na 19 weken nog altijd op nummer 2 in de lijst.

NRC-kunstredacteur Yaël Vinckx schreef vorige maand na Gotye’s optreden in de Melkweg over de ‘monsterhit’:

Het is een wonder dat zo’n mooi klein lied over afscheid en vergankelijkheid al maandenlang de hitparade domineert

Jaarlijks kunnen de bezoekers van VPRO’s 3voor12 hun vijf favoriete nummmers uitkiezen en dat werd dit jaar massaal gedaan. In totaal brachten een recordaantal van 14.960 mensen hun stem uit. Vanochtend werd bij Giel Beelen op 3FM de nummer één bekendgemaakt.

Bekijk de videoclip van het nummer (songtekst) die inmiddels al ruim 22 miljoen keer bekeken is:

Net als in de Top 2000 eindigde ook Adele’s Someone Like You hoog in de lijst, namelijk op nummer 3, vlak na Elbow’s Lippy Kids. De hoogst genoteerde Nederlandse band is De Staat met het nummer Sweatshop op plaats 9.

De volledige top 10:

 1. Gotye/Kimbra - Somebody That I Used To Know
 2. Elbow - Lippy Kids
 3. Adele - Someone Like You
 4. Crystal Fighters - Plage
 5. Foo Fighters - Walk
 6. Foster The People - Pumped Up Kicks
 7. James Blake - Limit To Your Love
 8. Lana Del Rey - Video Games
 9. De Staat - Sweatshop
 10. Edward Sharpe & The Magnetic Zeroes - Home

Bekijk de videoclip van Lana Del Rey’s Video Games:

(En bekijk hier de clip bij haar nieuwe single Born to Die)

De lijst (bekijk ‘m hier helemaal) staat vanavond centraal in een vijf uur durende Song van het Jaar 2011 uitzending op 3FM en 101.tv, vanuit het MC Theater in Amsterdam. Beluister 93 van de 100 nummers uit de lijst via deze Spotify-playlist (de nummers 3,36,50,57,59,86 en 92 ontbreken op de streamingdienst).

M83 op nummer 1 in top 100 Pitchfork

De populaire muzieksite Pitchfork bracht gisteren een top 100 met de beste nummers van 2011. M83’s Midnight City staat in die lijst (Spotify-playlist) op nummer één. Bekijk hieronder de bijzondere videoclip:

  • David Haakman