Kraai snapt ook waterwet

En wéér hebben wipsnavelkraaien een nieuw staaltje vernuft laten zien. Dit exemplaar heeft geleerd hoe hij voedsel te pakken kan krijgen dat in een rechtopstaande buis met water drijft. Gooi stenen in de buis, zo leerde hij, en door het stijgen van het waterniveau komt het hapje binnen snavelbereik.

Eerdere experimenten lieten al zien dat wipsnavelkraaien, neefjes van onze eigen kraai, al snel snappen hoe ze met niet-natuurlijke situaties moeten omgaan. In de natuur gebruiken ze stokjes en repen van stugge bladeren om larven uit boomstronken te peuteren. Ze maken hun gereedschap netjes op maat, inclusief weerhaakjes.

Het experiment met de waterbuis heeft nu laten zien dat de kraaien ook eigenschappen van materialen goed kunnen inschatten. Ze vertonen meteen een sterke voorkeur voor grote stenen in plaats van kleine. Ook begrijpen ze dat stukjes piepschuim niet geschikt zijn. Daarvoor hoeven ze die niet eens in de buis te laten vallen; éénmaal oppakken is voldoende, schreven biologen gisteren in het blad PloS ONE.

    • Nienke Beintema