Kortkolom kunst

Clooney, Pitt, DiCaprio: kans op acteursprijzen

Hollywood. George Clooney, Brad Pitt en Leonardo DiCaprio maken kans op een Screen Actors Guild Award. De acteurs zijn genomineerd voor hun films, The Descendent, J. Edgar en Moneyball. Dat heeft de Amerikaanse acteursvakbond gister bekendgemaakt. Bij de actrices zijn Viola Davis genomineerd voor haar hoofdrol in The Help, Meryl Streep voor haar rol als Margaret Thatcher in The Iron Lady, Tilda Swinton voor We Need to Talk About Kevin, Glenn Close voor Albert Nobbs en Michelle Williams voor haar rol als Marilyn Monroe in My Week With Marilyn. The Help maakt met vier nominaties de meeste kans op de prijzen, gevolgd door The Artist met drie nominaties. Bij de tv-series gingen de meeste nominaties naar de comedy Modern Family. De prijzen worden op 21 januari uitgereikt en zijn een eerste indicatie voor de Oscars. (Novum)

Al 400.000 bezoekers naar film Nova Zembla

Amsterdam. Nova Zembla verwelkomt vandaag de vierhonderdduizendste bioscoopbezoeker. Regisseur Reinout Oerlemans krijgt daarom een Platina Film. Hij neemt de prijs samen met acteur Victor Reinier in ontvangst in het Rijksmuseum in Amsterdam waar een kleine expositie over Nova Zembla is. De film ging op 24 november in première en trok in de eerste vier dagen honderdduizend bezoekers. Dit jaar hebben ook de Nederlandse films Dik Trom, Gooische Vrouwen, Loft en Sonny Boy de platina status behaald. (Novum)

Patatje Oorlog en Broer naar festival Berlijn

Amsterdam. De Nederlandse films Patatje Oorlog en Broer zijn geselecteerd voor de 62ste editie van het internationale filmfestival Berlinale dat van 9 tot 19 februari in Berlijn wordt gehouden. De familiefilm Patatje Oorlog, die wordt uitgebracht als Taking Chances, draait in het Generation Kplus-programma en dingt mee naar de Kristallen Beer. De korte film Broer (Brother) draait in de Generation 14Plus-competitie en maakt ook kans op de Kristallen Beer. (Novum)

Gouden plaat voor ‘De Wereld Draait Door’

Amsterdam. Matthijs van Nieuwkerk heeft gisteravond tijdens De Wereld Draait Door een gouden plaat ontvangen omdat het album van de DWDD Recordings meer dan 25.000 keer is verkocht. DWDD Recordings begon als onderdeel van de talkshow en is gebaseerd op het album American Recordings van de Amerikaanse zanger Johnny Cash. Nederlandse en Vlaamse artiesten speelden een voor hen belangrijk nummer met minimale begeleiding. (Novum)