Kortkolom buitenland

Hongarije versterkt grip op centrale bank

Boedapest. De Hongaarse regering wil met een paar wettelijke hervormingen meer politieke krijgen op de centrale bank van het land. Volgens een wetsvoorstel dat gisteren is ingediend, zouden de bevoegdheden van de gouverneur van de centrale bank sterk worden ingeperkt. Gouverneur Andras Simor is de afgelopen maanden herhaaldelijk openlijk in aanvaring gekomen met premier Viktor Orban en zijn rechts-nationalistische Fidesz, die volgens critici zijn tweederde meerderheid in het parlement misbruikt om de macht van de partij te bestendigen. De Europese Commissie heeft in een brief Boedapest om opheldering gevraagd over een reeks maatregelen die de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in gevaar lijken te brengen. (AFP)

Voorzitter Russisch parlement vertrekt

Moskou. Boris Gryzlov, de voorzitter van regeringspartij Verenigd Rusland, is na acht jaar afgetreden als voorzitter van de Doema, het lagerhuis van het Russische parlement. Zijn opstappen wordt gezien als een poging de onvrede weg te nemen over de stembusfraude bij de recente parlementsverkiezingen. Op premier Poetin na is Gryzlov de hoogste bestuurder van Verenigd Rusland. Gryzlov, die het parlement in 2003 „geen plek voor politieke discussie” noemde, blijft wel aan als partijvoorzitter. Als parlementsvoorzitter gold hij als een verlengstuk van de presidentiële staf, wiens taak het was door het Kremlin gemaakte wetten door het parlement te jagen. (NRC)

EU-parlement achter betogers Rusland

Rotterdam. Het Europees Parlement heeft gisteren opgeroepen tot nieuwe parlementsverkiezingen in Rusland. Vlak voor een top van de Europese Unie en Rusland vandaag pleitte het parlement in een resolutie voor „vrije verkiezingen, gehouden na registratie van alle oppositiepartijen”. Het „verwelkomt” recente demonstraties in Rusland tegen fraude bij de verkiezingen van 4 december en roep EU-voorzitter Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Commissie Barroso en EU-buitenlandcoördinator Ashton op de zaak aan de orde te stellen in gesprekken met president Medvedev. (NRC)

Moskee aangestoken in Palestijns dorp

Ramallah. Naar wordt aangenomen extremistische joodse kolonisten hebben vanochtend een moskee in een Palestijns dorp aangestoken op de bezette Westelijke Jordaanoever en er Hebreeuwse graffiti opgekalkt. Gisteren werd brand gesticht in een leegstaande moskee in Jeruzalem. In de graffiti werd verwezen naar een illegale buitenpost waar het Israëlische leger vannacht twee gebouwen sloopte. Kolonisten plegen voor dergelijke acties zo goed als straffeloos wraak te nemen in Palestijnse dorpen. Israëlische leiders reageerden deze week echter razend toen ze ook een legerbasis binnendrongen in de Westelijke Jordaanoever en er schade aanrichtten. (AP)

Adventsgifmenger op Berlijnse kerstmarkten

Berlijn. Berlijn is in de ban van enkele geruchtmakende vergiftigingsgevallen op kerstmarkten in de Duitse hoofdstad. Een man heeft dertien mensen glühwein of andere alcoholica aangeboden met daarin een stof die ernstige duizeligheid en misselijkheid veroorzaakt. De ‘adventsgifmenger’ is nog niet gepakt. De populaire kerstmarkten zijn gedupeerd omdat veel mensen wegblijven uit vrees voor onaangenaamheden. De man biedt zijn slachtoffers de drank in plastic bekertjes aan. De Berlijnse politie waarschuwt ervoor geen eten of drinken te accepteren van anderen dan de gebruikelijke standhouders op de kerstmarkten. (NRC)