Kortkolom binnenland

Rutte bezoekt militairen in Kunduz

Rotterdam. Premier Mark Rutte heeft de afgelopen dagen voor het eerst een bezoek gebracht aan de politietrainingsmissie in Afghanistan. In Kunduz sprak hij met militairen, politiemensen en diplomaten die daar zijn uitgezonden en zag hij hoe zij lokale politieagenten opleiden. Hij sprak met hen over de kritiek die er op de missie is, maar benadrukte „dat Nederland als één man achter jullie staat en ongelooflijk trots is op uw werk”. In Kunduz is gebleken dat niet voor alle uitgezonden militairen werk is, omdat er weinig politierekruten zijn die binnen het Nederlandse mandaat kunnen worden opgeleid. Het kabinet onderzoekt momenteel of de civiele missie kan worden uitgebreid. Dat is precair omdat de minderheidsregering voor deze missie steunt op GroenLinks, D66 en de ChristenUnie. (NRC)

Ombudsman: inspectie en ziekenhuis faalden

Groningen. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hebben „op schokkende wijze gefaald” in de zaak van baby Jelmer. Dat schrijft Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer in een rapport dat vandaag is gepubliceerd. De baby liep in 2007 een hersenbeschadiging op na een darmoperatie in het UMCG. Het kind raakte zwaar geestelijk en lichamelijk gehandicapt. De ouders wilden weten wat de oorzaak is van de hersenbeschadiging, maar het ziekenhuis en de inspectie gaven geen opheldering. Brenninkmeijer noemde de opstelling van het ziekenhuis „kil, afstandelijk en zelfs berekenend”. De IGZ heeft volgens de ombudsman met „ongekende traagheid, gebrek aan transparantie en gebrek aan professionaliteit” een rapport uitgebracht, dat later werd ingetrokken. (Novum)

‘Pedojaagster’ moet definitief de cel in

Rotterdam. ‘Pedojaagster’ Yvonne van Hertum moet definitief de cel in. De Hoge Raad heeft het cassatieberoep van de vrouw verworpen. Wel hoeft ze een week minder de gevangenis in. De vrouw had ten onrechte op internet een man beschuldigd van een erotische chat met een minderjarige. Ze kreeg in 2009 een celstraf van vier maanden opgelegd, waarvan twee voorwaardelijk. In verband met de lange procesduur hoeft ze nu een week minder de gevangenis in. Het hof oordeelde tweeënhalf jaar geleden dat Van Hertum te ver gegaan was door mensen op internet aan de schandpaal te nagelen. De vrouw zette de man op internet met adres en foto. (Novum)

Veel klachten over avondvluchten F-16’s

Rotterdam. De luchtmacht heeft dinsdagavond tientallen klachten ontvangen over avondvluchten van F-16’s boven Oost-Nederland. De laagvliegende straaljagers zorgden mogelijk voor extra overlast door de weersomstandigheden, meldde een woordvoerder gisteren. F-16’s mogen sinds medio november weer avondvluchten maken, maar niet eerder leidde dat tot zo veel klachten. De oefenmissies in het donker zijn volgens defensie nodig voor een optimale training van de vliegers. De vliegers moeten oefenen met nachtzichtapparatuur. De avondvluchten duren nog tot volgende week. (Novum)

Gewapende man dreigt in gemeentehuis

Denekamp. Een 60-jarige man uit Denekamp is gisteren opgepakt nadat hij in het gemeentehuis van Dinkelland dreigde een medewerker en zichzelf iets aan te doen. De man had een vuurwapen bij zich, meldde de politie. Hij kwam rond 15.30 uur het gemeentehuis binnen. Medewerkers wisten de man een spreekkamer in te praten. Daar konden agenten hem overmeesteren. (Novum)