Jaarrapport Google: Wordfeud, Pippa Middleton en swag

Pippa Middleton Foto AFP / Glyn Kirk

Facebook, Wordfeud, Pippa Middleton en swag. Die zoektermen scoren hoog in het jaarrapport van Google, de zogeheten Zeitgeist, dat vandaag bekend is gemaakt.

De belangrijkste zoektermen van Nederland

Mark Rutte en Pippa Middleton scoorden het afgelopen jaar het best qua zoekopdrachten naar personen in Nederland. Van de politieke partijen werd de PVV het vaakst opgezocht. De vraag of Justin Bieber nou echt kaal was domineerde de zoekopdrachten naar plaatjes. Het populaire scrabblespelletje Wordfeud staat bovenaan de lijst met zoekopdrachten beginnend met ‘wat’. In datzelfde lijstje komt de betekenis van het woord ‘swag’ binnen op de tweede plaats. Opvallend is dat Britt Dekker, bekend van de realityshow Echte Meisjes In De Jungle, ruim boven Steve Jobs en Amy Winehouse, die dit jaar overleden, uitkomt in het lijstje ‘snelst stijgende personen’.

Meest gezochte zoekopdrachten van 2011

In de categorie ‘meeste zoekopdrachten op basis van volume’ staan Facebook, Youtube en Hyves bovenaan. Het volledige lijstje:

1. Facebook
2. YouTube
3. Hyves
4. Online
5. Google
6. Hotmail
7. Marktplaats
8. Weer
9. You
10. ING

Samenstelling

De Zeitgeist wordt samengesteld op basis van de analyse van de miljoenen zoekopdrachten die gebruikers van Google dagelijks invoeren. Volgens Google weerspiegelen deze zoekopdrachten de tijdgeest, vandaar de naam van het rapport. Nieuwsgierig naar alle lijstjes? Bij Nu.nl kun je een persbericht downloaden met de voor Nederland belangrijkste resultaten.

    • Judith Laanen