internationaal

Mensenrechten

Before the Law in Museum Ludwig, Keulen is de laatste expositie van directeur Kasper König. Figuratieve sculpturen uit de jaren vijftig – als onderdeel van de Europese geschiedenis – worden gecombineerd met werk van hedendaagse kunstenaars die de de mensenrechten aankaarten. Met kunst van o.a. Alberto Giacometti, William Kentridge, Wilhelm Lehmbruck, Marino Marini, Henry Moore, Bruce Nauman en Thomas Schütte. Ook Jimmie Durhams grootschalige installatie Building a Nation (2006) wordt gepresenteerd: een verloren landschap bestaande uit verschillende materialen en vormen. Historische citaten van rijke en invloedrijke Amerikanen worden geïntegreerd in het werk; Durham verwerkt zo het openlijke racisme tegen de inheemse bevolking van de afgelopen 200 jaar.

17 dec t/m 22 april, Heinrich-Böll-Platz. www.museum-ludwig.de

Thomas Demand

De installatie Saal van de Duitse kunstenaar Thomas Demand (1964) bedekt alle vier de wanden van de 240 vierkante meter grote Metzler Halle in het Städel Museum in Frankfurt am Main. Het lijkt op een paars gekleurd brokaat gordijn, maar van dichtbij is dat een optische illusie. Demand verwijst niet alleen naar middeleeuwse Nederlandse schilderijen, maar ook naar de trompe l’oeil-techniek van de oude Grieken en Romeinen.

Dürerstrasse, www.staedelmuseum.de

La Cité interdite

Kunstschatten uit de Verboden Stad in Peking worden geëxposeerd in het Louvre, Parijs. Zo’n 130 kunstwerken uit de 13de t/m 19de eeuw, die daarvoor China niet uitkwamen, worden nu getoond in de galerie Richelieu. De (zijden) schilderijen, vazen, schalen, kostuums, kalligrafie en lakwerk laten de rijkdom van Chinese keizers zien. Ook wordt een link gelegd tussen de keizers en de Franse koningen.

T/m 7 jan, Rue de Rivoli. www.louvre.fr

Ontdekkingsreizigers

Eeuwenlang namen ontdekkingsreizigers mensen mee uit diep donker Afrika of Borneo om ze vervolgens als bezienswaardigheid op te voeren in een expositie, circus, dierentuin of parade. Musee du Quai Branly, Parijs heeft uit archieven foto’s, tijdschriften, films etcetera een expositie samengesteld, L’invention du sauvage, die laat zien hoe deze mensen eeuwenlang werden opgevoerd in een schijngebied tussen wetenschappelijk curiosum en spektakel.

T/m 3 juni, 37, Quai Branly. www.quaibranly.fr