Hoera, Charlotte Margiono is terug!

Voor actrices is het boven een zekere leeftijd lastig aan het werk te blijven, maar wat te denken van zangeressen? Een halslijn kun je, aldus schrijfster Nora Ephron, verdoezelen achter een coltrui. Maar een stem laat zich niet verstoppen onder een colletje. Een stem rijpt gewoon met je mee.

De Nederlandse operazangeres Charlotte Margiono kondigde in 2007 haar afscheid van de operabühne aan. Haar stem ‘zat’ niet optimaal, de samenwerking met sommige regisseurs en dirigenten viel ook niet altijd mee. Inmiddels is Margiono 56, en maakte ze dinsdag in het Muziekgebouw aan ’t IJ een ontroerende rentree in de serie Grote Zangers.

Dat dit recital meer was dan zomaar één in een reeks, voelde je aan alles. De selectie liederen – van Bridge tot Quilter, Sibelius en Strauss – was verrassend. Maar indrukwekkend was vooral het inzicht dat een gerijpte zangeres zonder de afstandelijke allures van zegge Dame Kiri of Jessye Norman, een volstrekt unieke meerwaarde kan hebben.

Bij een virtuoze, jonge sopraan is het mogelijk dat je je verliest in een soort instrumentale bewondering. Wat een stem! Bij Margiono was die sensatie er ook, want eerlijk is eerlijk: er zijn weinig diepe sopranen met zo’n onberispelijke dictie en zo’n warm, kernachtig middenregister. Margiono is terug! Maar er was meer. De menselijkheid in elke noot, bijvoorbeeld. Het zichtbare plezier dat ze zelf had in haar rentree.

„We zijn op weg, maar we zijn er nog niet helemaal”, zei ze na afloop over de samenwerking met haar stemcoach. Maar al wel een eind.

Zal Margiono weer meer gaan zingen? Toch weer het operatoneel opgaan? Het plan is er, als moeder Adelaide in Strauss’ Arabella in 2014, bij De Nederlandse Opera. Voorlopig gaat ze vooral op in het begeleiden van haar leerlingen aan het Utrechts Conservatorium. Maar met zo’n stem, zo’n présence en zoveel aanstekelijk plezier in het zingen moet er meer mogelijk zijn. Afscheid nemen en weer terugkomen, dat hoort er voor meer grote zangeressen gewoon een beetje bij.

Mischa Spel

Margiono trad vorige week live op in De Klassieken. Zie youtube.com/watch?v=U2Z73Rh6rTI

    • Mischa Spel