Grunberg maakt Groot Dictee niet al te moeilijk voor aanwezige taalpuristen

Arnon Grunberg leest zijn dictee voor. Screenshot NTR

819 fouten gemaakt door 62 deelnemers. Bij het Groot Dictee der Nederlandse Taal werden gisteren gemiddeld dertien fouten gemaakt per deelnemer. Daarmee was de tekst van Arnon Grunberg een van de makkelijkste dictees van de afgelopen jaren. Dertig fouten waren bij eerdere edities immers geen uitzondering.

De 22ste editie van het Groot Dictee leverde twee winnaars op. De Vlaamse nieuwslezer Freek Braeckman en de Nederlandse Marret Kramer deelden met vier fouten de eerste plaats. De tweede plaats met vijf fouten werd behaald door de prominente Vlaming Yannick Dangre en de Nederlander Wouter Bok.

Besten der prominenten:

Jeroen Tjepkema 9 fouten
Thomas van Luyn 9 fouten
Sybrand van Haersma Buma 9 fouten
Caroline de Bruijn 8 fouten
Jean Paul van Bendegem 6 fouten

Feitjes

De 21 prominenten uit Nederland maakten gezamenlijk 345 fouten.
De 11 prominente Vlamingen maakten 150 fouten.
De 20 Volkskrantdeelnemers waren goed voor 222 fouten.
De 10 lezers van De Morgen namen 102 fouten voor hun rekening.

Gisteren het Groot Dictee gemist?

Bekijk ‘m alsnog:
Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.

Brusselmans wil volgende dictee schrijven: ik ben de tweede beste, na Saskia Noort’

Herman Brusselmans vindt het tijd dat hij wordt gevraagd om het dictee te schrijven. Brusselmans acht zich vele malen geschikter voor de klus dan collega Grunberg, die sowieso een “verschrikkelijke eikel” is.

    • Marije Willems