Google verwijdert fraude apps

De zogenaamde RuFraud software, die zich voordoet als een populaire app, stuurt sms’jes ter waarde van ongeveer 3 pond vanaf je telefoon.

Internetbedrijf Google heeft gisteren 22 applicaties uit appwinkel Android Market verwijderd omdat ze frauduleuze software bleken te bevatten. De apps deden zich voor als populaire spelletjes, zoals Angry Birds, maar bevatte eigenlijk de software RuFraud. Die software geeft de telefoon toestemming om sms’jes te versturen die ongeveer 3 pond (3,60 euro) per stuk kosten.

Lookout, een bedrijf dat de veiligheid van mobiele telefonie monitort, waarschuwde Google toen zij RuFraud ontdekte. Het bedrijf schatte dat de apps minstens 14.000 keer waren gedownload in Europa en dacht dat de oorsprong van de software in Rusland lag. Volgens Lookout zijn dit soort afzetpraktijken de laatste maanden sterk toegenomen.

Google ligt al langere tijd onder vuur omdat de Android Market niet genoeg veiligheidseisen stelt om frauduleuze software tegen te gaan. De apps in de Android Market worden niet gecontroleerd voordat ze gedownload kunnen worden. Andere app-aanbieders daarentegen, zoals Microsoft en Apple, hanteren strenge procedures voordat apps beschikbaar worden voor publiek. Google verdedigde zich gisteren door te melden dat het apps die niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoen zeer snel verwijdert. De 22 apps zijn inderdaad niet meer beschikbaar. (BBC)