Giftige drank eist 115 levens in India

In de buurt van Kolkata, in het oosten van India, zijn meer dan 115 mensen overleden na de consumptie van illegaal gestookte alcohol. In de drank zat de giftige stof methanol. De meeste slachtoffers, afkomstig uit het dorpje Sangrampur, waren dagloners en werklozen. In de loop van dinsdagavond en -nacht begonnen ze ziekteverschijnselen te vertonen en werden naar een ziekenhuis gebracht, waar velen van hen overleden aan vergiftiging.

Kolkata, het vroegere Calucutta, is de hoofdstad van de deelstaat West-Bengalen. De Eerste Minister van West-Bengalen, Mamata Banerjee, beloofde dat zij illegale brouwers in haar deelstaat voortaan hard zal pakken. Zij noemde de verkoop van illegale alcohol „een sociaal probleem” dat dringend moet worden aangepakt.

Familieleden en bekenden van slachtoffers reageerden woedend op het incident . Ze vragen zich af waarom de politie niet optreedt tegen de illegale drankverkoop. „Welke belangen hebben ze”?, zei een man die enkele bekenden naar een ziekenhuis had gebracht.

Dorpelingen plunderden lokale winkels waar illegaal gestookte drank wordt verkocht. In dit geval kwam de drank van een illegale stokerij in de stad Mograhat, aldus de politie.

In India sterven sterven elk jaar tientallen mensen aan vergiftiging door illegale drank. Volgens sommige schattingen is vijf procent van de bevolking is verslaafd aan alcohol.

In de staat West Bengalen brandde vorige week een ziekenhuis af , waarbij 93 mensen om het leven kwamen. De directeur van het ziekenhuis is gearresteerd op verdenking van dood door schuld. (AP, Reuters)