George Whitman dood

George Whitman werd wel de ‘Don Quichot van het Quartier Latin’ genoemd, om de eigenzinnige wijze waarop hij ruim een halve eeuw leiding gaf aan zijn Parijse boekhandel Shakespeare and Company. Gisteren overleed hij in het appartement boven zijn boekhandel, twee dagen na zijn 98ste verjaardag.

Shakespeare and Company was onder Whitman, een zelfverklaard anarchist, meer dan een boekhandel. Het was ook een soort uitvalsbasis voor reizende schrijvers die geen onderdak konden vinden, en die in ruil voor wat hand-en-spandiensten in de winkel mochten overnachten in het pand aan de Seine.

De Canadese journalist Jeremy Mercer, die enkele jaren terug een tijd in Shakespeare and Company verbleef, schreef er het vermakelijke boek Time Was Soft There: A Paris Sojourn at Shakespeare & Co. (vertaald als Een bed tussen de boeken) over, dat een goed inkijkje geeft in Whitmans roerige leven.