Geen post meer op maandag

Een postbode aan het werk op archiefbeeld. Foto NRC / Rien Zilvold

PostNL is in de toekomst niet langer verplicht om op maandag post te bezorgen. Volgens staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker is bezorging op maandag zo onrendabel dat hij besloten heeft het af te schaffen, zo laat het ministerie van Economische Zaken weten.

Nu is het postbedrijf nog verplicht zes keer per week post te bezorgen. De bewindsman wil dat terugbrengen naar vijf keer. De maatregel is volgens hem nodig doordat steeds meer post digitaal wordt verstuurd. De afgelopen jaren is de hoeveelheid post met dertig procent afgenomen. In 2005 werden nog 5,6 miljard brieven verstuurd, maar dat aantal daalde vorig jaar naar 4,8 miljard.

Alleen als de prijs van postzegels sterk omhoog zou gaan kan PostNL post op maandag blijven bezorgen, zegt Bleker. De staatssecretaris wil de postvoorziening voor iedereen toegankelijk en betaalbaar houden en kiest er daarom voor terug te gaan naar vijf bezorgdagen. Bijzondere poststukken als rouwkaarten worden wel op maandag bezorgd.

PostNL laat in een reactie weten blij te zijn met de aankondiging van staatssecretaris Bleker. Het bedrijf heeft de optie zelf aangekaart bij de bewindsman.

Een woordvoerder op Radio 1:

“Het is te duur om het nog op deze manier te blijven doen. De maandag is een verlieslatende dag voor ons bedrijf, want er is heel weinig post. Dit betekent echt een kostenbesparing.”

    • Marije Willems