Fluitspel uit Nova Zembla

None

klassiekLux Borea: A flute in the ice ****

De hype rond de film Nova Zembla lijkt zo groot, dat zelfs een oudemuziekensemble uit Noorwegen een vorkje wil meeprikken. Maar in feite had ensemble Lux Borea al veel langer plannen, een cd samen te stellen rond de bevindingen op Nova Zembla. Daar werden in 1871 namelijk niet alleen het Behouden Huys, schoenen en gereedschap teruggevonden, maar tevens muziekinstrumenten: een fluit en een trommelstok (nu bewaard door het Rijksmuseum). Ook werd een oud liedboek gered uit het ijs. De teksten daarvan, zonder muzieknoten maar voorgeschreven ‘op de wijse’ van bekende volksmelodieën, vormen nu de basis van de cd A flute in the ice. Het is een prachtige zij het suggestieve reconstructie van het muziekleven aan boord van het schip van Willem Barentsz. De liederen, kristalhelder gezongen door tenor Jan van Elsacker, bevatten een katholieke moraal maar zullen wellicht ook de gestrande calvinisten enige troost hebben geboden. De replica van de 16e-eeuwse fluit klinkt fris en wendbaar. Een waardig alternatief voor de bombastische soundtrack van de film.

    • Floris Don