F-16-piloot cel in wegens spionage

Voormalig F-16-piloot Chris V. is gisteren door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot vijf jaar cel omdat hij heeft geprobeerd staatsgeheimen aan Rusland te verkopen. De rechtbank volgt het Openbaar Ministerie (OM) volledig in de beschuldiging dat V. (37) niet alleen illegaal staatsgeheime documenten in zijn bezit had, maar ook van plan was deze te verhandelen. „Daarbij heeft hij zijn persoonlijk gewin laten prevaleren boven de veiligheidsbelangen van de Staat en zijn bondgenoten”, aldus de rechter.

V. werd in maart opgepakt in gezelschap van de defensieattaché van de Russische ambassade. Deze man is, vanwege zijn diplomatieke onschendbaarheid, niet gearresteerd. Maar V. is wel veroordeeld op basis van diens aantekeningen van hun gesprek. De diplomaat had opgeschreven dat de ex-piloot een vergoeding van 500.000 euro wilde.

Wat voor informatie V. precies heeft willen verkopen, is tijdens het proces niet duidelijk geworden. Zelfs de rechter, het OM en de verdediging kregen geen volledige inzage in de staatsgeheime stukken.

Chris V. blijft ontkennen dat hij staatsgeheimen probeerde te verkopen. Hij zegt dat hij contact met de defensieattaché had gezocht omdat hij wilde helpen bij het onderzoek naar een vliegtuigongeluk waarvan hij getuige was geweest. De rechtbank schoof dit verhaal terzijde als „volstrekt onaannemelijk en ongeloofwaardig”. Volgens de rechter zou een Russische diplomaat alleen een Nederlandse F-16-piloot willen ontmoeten als deze hem staatsgeheime informatie kon geven.

V. had een jaar voor zijn arrestatie ontslag genomen bij de luchtmacht en informatie bewaard die hij überhaupt niet in huis had mogen hebben. Zijn hoge schulden zouden hem tot zijn misdaad gedreven hebben. De rechter nam hem kwalijk dat hij daarmee bovendien zijn ex-collega’s in gevaar heeft gebracht. V. vecht de straf aan in hoger beroep.