Espresso met Johan Cruijff

‘De demonstrant’ is door het Amerikaanse tijdschrift Time uitgeroepen tot Person of the Year 2011. ‘Ik ben zeer vereerd,’ zegt Johan Cruijff bij een espresso. ‘Het is een erkenning voor mijn verzet.’ De oud-voetballer glimlacht. ‘Vorig jaar Mark Zuckerberg, dit jaar Johan Cruijff.’

Foto Bas Czerwinski

Verzet

‘De demonstrant’ is door het Amerikaanse tijdschrift Time uitgeroepen tot Person of the Year 2011. ‘Ik ben zeer vereerd,’ zegt Johan Cruijff bij een espresso. ‘Het is een erkenning voor mijn verzet.’ De oud-voetballer glimlacht. ‘Vorig jaar Mark Zuckerberg, dit jaar Johan Cruijff.’ Is deze uitverkiezing belangrijker dan de uitspraak van de rechter afgelopen maandag? ‘Ik ben tevreden met beide, maar ik denk dat Steven ten Have en Edgar Davids meer problemen hebben met de uitverkiezing,’ antwoordt Cruijff. ‘Davids zal het wel discriminatie vinden. Die vindt natuurlijk dat een of andere opstandeling uit Ivoorkust gekozen had moeten worden tot persoon van het jaar.’

Time geeft de volgende toelichting voor zijn keuze voor ‘de demonstrant’: ‘Hij heeft namelijk niet alleen zijn eigen ongenoegen kenbaar gemaakt, maar ook de wereld veranderd.’ Johan Cruijff neemt een slokje espresso. ‘Daar kan ik me helemaal in vinden,’ zegt hij. ‘Ajax is de wereld.’ Wat vindt hij van de protesten in Syrië, Griekenland en Rusland? ‘Wat ik zeg,’ antwoordt Cruijff. ‘Ajax is de wereld. Wat eromheen gebeurt, is niet van belang. Het gaat om het voetbal, niet om de NV of de EU of Poetin.’ En Louis van Gaal? ‘Die benoem ik hierbij tot de minst belangrijke persoon van 2011.’

    • Ernest van der Kwast