Een stevig lesje moreel besef

In this photograph taken on December 13, 2011 a police officer lectures a group of detained Indonesian punks at a police school in Aceh Besar in Aceh province. Sharia police are "morally rehabilitating" more than 60 young punk rock fans, saying the youths tarnish the province's staunch Islamic image. After being arrested at a punk rock concert in the provincial capital Banda Aceh Saturday night, 59 male and five female punk rock fans have been forced to have their hair cut, bathe in a lake, change clothes and pray, an AFP correspondent on the scene said December 14. AFP PHOTO / CHAIDEER MAHYUDDIN
In this photograph taken on December 13, 2011 a police officer lectures a group of detained Indonesian punks at a police school in Aceh Besar in Aceh province. Sharia police are "morally rehabilitating" more than 60 young punk rock fans, saying the youths tarnish the province's staunch Islamic image. After being arrested at a punk rock concert in the provincial capital Banda Aceh Saturday night, 59 male and five female punk rock fans have been forced to have their hair cut, bathe in a lake, change clothes and pray, an AFP correspondent on the scene said December 14. AFP PHOTO / CHAIDEER MAHYUDDIN AFP

„Waarom? Waarom mijn haar?” Dat zei de twintigjarige punker Fauzan gisteren toen zijn hanenkam werd afgeschoren. In de Indonesische provincie Atjeh werden afgelopen weekend 64 punkrockjongeren gevangengenomen om hun kapsel: de hanenkam werd afgeschoren omdat die volgens de islamitische traditie beledigend zou zijn. Fauzan was er een van. „We hebben niemand pijn gedaan”, zei hij tegen persbureau AP. „Waarom behandelen ze ons als criminelen?”

De jongeren werden zaterdagavond gearresteerd bij een punkrock-concert in Banda Atjeh, hoofdstad van de provincie. Op andere foto’s is te zien dat ze na het afscheren van het haar gedwongen werden in een meer te baden zodat ze zich „geestelijk reinigen”, zoals de plaatselijke politiechef Iskandar Hasan het verwoordde. Na het vervangen van hun „walgelijke” kleren overhandigde hij de punkers een tandenborstel en blafte hij ze toe: gebruiken!

De meisjes waren in tranen. Hasan hield volgens AP vol dat hij niets verkeerds heeft gedaan. „We martelen niemand”, zei de politiechef. „We schenden de mensenrechten niet. We proberen ze alleen terug op het juiste morele pad te brengen.”

Indonesië is een overwegend islamitisch land. Atjeh staat bekend als de meest conservatieve provincie van het land. Overspel wordt hier bestraft met dood door steniging, en homoseksuelen worden in de gevangenis gestopt.

Na het concert werden de 59 jonge mannen en vijf vrouwen in busjes geladen en overgebracht naar een detentiecentrum. Volgens Hasan verblijven ze hier tien dagen voor rehabilitatie, training in militaire stijl en religieuze lessen, waaronder koranrecitatie.

Daarna mogen ze weer naar huis.