ECB: landen moeten zichzelf redden

Er zijn geen “externe redders” voor de landen van de eurozone die zwaar gebukt gaan onder de schuldencrisis. Overheden moeten zelf de pijnlijke stappen nemen om hun begrotingen in evenwicht te krijgen en hun economie te hervormen.

Alleen zo kan diezelfde economie weer groeien. Dat zei Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, vanmiddag in Frankfurt.

Economen dringen al tijden aan op een actievere rol van de ECB in de bestrijding van de schuldencrisis. Maar volgens Draghi is de “firewall” voor de eurozone het EFSF en niet de bank. De topman benadrukte dat Europese leiders snel maatregelen nemen om het noodfonds te versterken om de financiële markten gerust te stellen dat noodlijdende landen op tijd hun schulden af zullen betalen.

    • Hans Klis