Dodental aanslag Luik opgelopen tot zes

Caption: Flowers and offerings placed on a fence are seen at the site of a gun and grenade attack in central Liege December 14, 2011. Nordine Amrani, a 33-year-old previously jailed for possession of arms and drugs offences, brought carnage to Liege on Tuesday, spraying bullets at Christmas shoppers and hurling a grenade at people waiting for a bus, killing four people including a girl of 17 months before shooting himself dead. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: CRIME LAW)
Caption: Flowers and offerings placed on a fence are seen at the site of a gun and grenade attack in central Liege December 14, 2011. Nordine Amrani, a 33-year-old previously jailed for possession of arms and drugs offences, brought carnage to Liege on Tuesday, spraying bullets at Christmas shoppers and hurling a grenade at people waiting for a bus, killing four people including a girl of 17 months before shooting himself dead. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: CRIME LAW) Bloemen op de plek van de aanslag in Luik. Foto Reuters / Francois Lenoir

Het dodental van de aanslag in Luik is gestegen naar zes. Vandaag bezweek een 75-jarige vrouw in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Dat meldt persbureau Reuters. Er zouden nog vier andere mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Dinsdag gooide de 33-jarige Nordine Amrani vier granaten naar een bushalte op het Place Saint-Lambert en opende daarna het vuur op de menigte. Meer dan honderdtwintig mensen raakten gewond. Na de aanslag pleegde Amrani zelfmoord.

Amrani kwam al eerder in contact met Justitie vanwege wapenbezit. Hij werd eerder veroordeeld tot vijf en een half jaar gevangenisstraf voor bezit van wapens en verdovende middelen. In oktober vorig jaar is hij voorwaardelijk vrijgelaten na drie jaar cel. Vandaag moet de nieuwe Belgische minister van Justitie, Annemie Turtelboom, zich voor het parlement verantwoorden.

De Belgische krant de Morgen meldt dat Amrani mogelijk een van zijn slachtoffers, de overleden schoonmaakster Antoniette Racano, probeerde te verkrachten. Uit autopsie zou zijn gebleken dat Amrani haar heeft willen misbruiken. Na de moord op Racano pleegde Amrani de aanslag in het centrum van Luik.

    • Hans Klis