Dijkhoff haalt de Ton Elias BV in

U kent hem mogelijk niet, maar Kamerlid Klaas Dijkhoff is erg druk met reizen en bijbanen. Dat blijkt uit het jaarlijkse register van de Tweede Kamer.

Nieuwsrubrieken buitelen deze maand over elkaar heen om hun ‘Politicus van het Jaar’ te kiezen. Weinigen zullen uitkomen bij VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff. Terwijl Dijkhoff, sinds vorig jaar lid van de Tweede Kamer, bezig is aan een geweldige opmars, zo blijkt uit het Kamerregisters die deze week openbaar zijn gemaakt.

Kijk allereerst eens naar zijn bijverdiensten als Kamerlid. Dijkhoff scoort hoger dan zijn partijgenoot en meer ervaren politicus Ton Elias. Elias ontvangt jaarlijks van Elias Advies en Ton Elias BV 12.000 euro, Dijkhoff gaat daar ruim overheen: bijna 18.000 euro ontvangt hij als gemeenteraadslid in Breda. Oké, hij komt bijlange na niet in de buurt van de 21 nevenfuncties van CDA’er Kathleen Ferrier (waaronder het lidmaatschap van de raad van aanbeveling van Mercy Ships, „voor praktische hulp aan armen en behoeftigen in en rond de havensteden in de wereld”), maar met het raadslidmaatschap ontvangt Dijkhoff meer dan de 21 functies van Ferrier bij elkaar.

In het nevenfunctieoverzicht van de Tweede Kamer is verder te lezen dat Lutz Jacobi (PvdA) onbetaald lid is van de klachtencommissie van voetbalclub Heerenveen. Nou ja, onbetaald: ze ontvangt in ruil voor haar lidmaatschap wel een seizoenskaart van de voetbalclub.

Terug naar Dijkhoff. Hij voegt zich ook in het reisoverzicht van Tweede Kamerleden bij de koplopers. Dijkhoff reisde in 2011 naar achtereenvolgens Brussel, Londen, Brussel, Wenen, Kazachstan, Washington, Bulgarije, New York, Kirgizië, Brussel, Brussel, Brussel en Istanbul. Ter vergelijking: samen gingen de 150 Kamerleden 11 keer naar België en 13 keer naar de Verenigde Staten. Dijkhoff moet zijn koppositie delen met een CDA’er (Henk Jan Ormel), maar hij laat met gemak oud-staatssecretaris voor Europese Zaken, en veelvuldig reiziger, Frans Timmermans (PvdA) achter zich.

Ook de fractievoorzitters van de verschillende partijen komen met hun jaarlijkse werkbezoek, afgelopen oktober naar het Caribisch gebied, niet in de buurt van Dijkhoff. Fractievoorzitter Stef Blok nam niets eens de moeite de competitie met zijn partijgenoot aan te gaan. Blok maakte geen melding van de reis, dat is ook niet verplicht voor Kamerreizen. De leiders van GroenLinks (Jolande Sap) en D66 (Alexander Pechtold) hebben de reis wel opgegeven.

De suprematie van Dijkhoff blijkt tot slot uit het geschenkenregister. Ad Koppejan (CDA) mocht op uitnodiging van Heineken naar de Champions League-wedstrijd van Ajax tegen Olympique Lyon, VVD’er Charlie Aptroot kreeg drie flessen champagne en drie paar peuterlaarsjes, maar Dijkhoff werd het afgelopen jaar uitgebreider gefêteerd. Hij ontving tweemaal een stropdas, eau de toilette, diverse flessen drank, een boek van Willem Vermeend, twee kaarten voor de première van de film Nova Zembla en een beeld (waarde onbekend).

Dijkhoff zelf is niet verbaasd over zijn goede score. „Als je alles opgeeft, zoals ik doe, dan wordt alles zichtbaar.” Wil hij daarmee suggereren dat de competitie vervalst is? „Laat ik het zo zeggen: het viel mij op dat veel collega’s niets ingevuld hadden.” Kamerleden zijn verplicht geschenken met een waarde boven de 50 euro te melden. Ineke van Gent (GroenLinks) geeft een gekregen boek van Montesquieu op. Kosten: 49,50. Weet Dijkhoff wat een stropdas kost? „Geen idee.” Gebruikt hij ze wel? „Ik heb ze als reserve voor als er tijdens een etentje een vlek op mijn eigen stropdas komt. Eén van de dassen heb ik eens uitgeleend aan een collega die gemorst had.” Dat Dijkhoff gelijk eindigde met CDA-collega Ormel had hij gezien. Hij sprak Ormel er zelfs op aan, vertelt hij. „Maar serieus: het is geen wedstrijd natuurlijk.”

    • Huib Modderkolk