Crisis FDP gevaar voor Merkel

De liberale partner in bondskanselier Angela Merkels regering dreigt aan interne spanningen ten onder te gaan. Gebrek aan leiding, verdeeldheid over de Europese koers, personeelswisselingen en rampzalige opiniepeilingen bedreigen niet alleen de FDP, maar ook Merkels coalitie.

De liberalen behaalden bij de Bondsdagverkiezingen in 2009 een uitstekend resultaat. Maar toen de partij in de regering stapte, ging het mis. Partijleider Guido Westerwelle werd op een zijspoor gezet en opgevolgd door de aimabele maar zwakke Philipp Rösler.

Rösler wordt geconfronteerd met de euroscepsis van enkele parlementariërs en een deel van de basis. Bondsdaglid Frank Schäffler verzamelt handtekeningen van liberalen die net als hij tegen de redding van schuldenstaten als Griekenland zijn. De onrust hierover leidde gisteren tot het vertrek van partijsecretaris Christian Lindner.

„Er komt een moment dat je plaats moet maken om een nieuwe dynamiek te creëren”, zei Lindner. Hij en Rösler hebben Schäffler zwaar bekritiseerd om diens eigenzinnige koers. Lindner kon de spanningen daarover niet aan en stapte op, heet het in partijkringen.