KNVB: voetbalclubs lijden verlies met transfers spelers

PSV wist zich deze zomer van de meeste grootverdieners te ontdoen en stelde een salarisplafond in van in principe 1 miljoen euro. Foto AP / Czarek Sokolowski

Voetbalclubs in de Nederlandse eredivisie hebben vorig seizoen (2010-2011) in totaal 14,4 miljoen euro verlies geleden met het kopen en verkopen van spelers. Dat blijkt uit cijfers die voetbalbond KNVB en de belangenvereniging van clubs Eredivisie CV vanmiddag presenteren.

Het totale verlies in de eredivisie komt uit op 58,6 miljoen euro, 13 miljoen minder dan het recordverlies van een seizoen eerder. Door de stagnatie van de transfermarkt kunnen clubs verliezen uit de normale bedrijfsvoering niet meer goed maken, zoals in het verleden. Vooral het afgelopen seizoen is begonnen met snijden in het personeelsbestand en de spelerssalarissen.

Ron Francis, financieel directeur van de KNVB in een interview met NRC Handelsblad:

“We zijn er nog lang niet, maar het is een echte ombuiging. Het salaris van voetballers zal de komende jaren verder dalen.”

Het gemiddelde loon in de eredivisie is zo’n 350.000 euro. Op de vraag of die hoge salarissen wel te rechtvaardigen zijn, antwoordt Francis:

“Geld dat er is mag worden uitgegeven. Als de 30.000 mensen in het stadion gemiddeld 35 euro betalen om een paar spelers hun best te zien doen, dan mogen die jongens daar wat aan over houden. Het publiek komt echt niet voor de scheidsrechter. En wat verdienen popsterren? In het buitenland krijgen spelers soms per maand wat ze hier in een jaar verdienen. Is dat te veel? Te weinig? Ik heb geen idee.”

PSV, Vitesse en FC Utrecht maakten het meeste verlies

PSV, Vitesse en FC Utrecht, clubs die door gemeente of grote geldschieters op de been worden gehouden, maakten vorig jaar het meeste verlies. Vitesse (-15 miljoen euro) heeft sinds de komst van de Georgische eigenaar Merab Jordania miljoenen geïnvesteerd in dure spelers. Bij FC Utrecht ( 9 miljoen negatief) werd het verlies opnieuw gedekt door investeerder Frans van Seumeren.

Voetbalbond KNVB verwacht dat in Nederland meer clubs handen komen van (buitenlandse) eigenaren, zoals bij Vitesse is gebeurd. Francis in NRC:

“In veel landen is het gebruik dat clubs privé- eigendom zijn. Dat komt er in Nederland ook aan.”

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een uitgebreid interview met Ron Francis, financieel directeur van de KNVB, en Frank Rutten, directeur van de Eredivisie CV, in NRC Handelsblad. Of lees het artikel in de digitale editie (alleen voor abonnees)

    • David Haakman