Chirac schuldig aan corruptie

De voormalige Franse president Jacques Chirac (79) is vanochtend schuldig verklaard aan verduistering van overheidsgeld en misbruik van vertrouwen. Het is de eerste keer dat een Franse ex-president veroordeeld wordt. Chirac kreeg twee jaar voorwaardelijk. Volgens zijn advocaat beslist Chirac vanavond of hij tegen de uitspraak in beroep gaat. Voormalige medewerkers werden vrijgesproken of kregen straffen van drie maanden met uitstel.

Chirac stond terecht in een zaak rond fictieve betrekkingen op het stadhuis van Parijs, waar hij van 1977 tot 1995 burgemeester was. Ruim twee dozijn medewerkers werden door Parijs betaald, maar werkten voor Chiracs partij RPR of voor zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 1995.

De veroordeling van Chirac kwam als een verrassing. Het Openbaar Ministerie had vrijspraak gevraagd, omdat de fictieve banen buiten medeweten van Chirac zouden zijn georganiseerd. De rechter oordeelde dat Chirac aan de basis stond van het systeem. Chirac liet in een brief aan de rechtbank weten onschuldig te zijn. Hij hoefde om gezondheidsredenen niet aanwezig te zijn bij zijn proces. Volgens het medisch rapport heeft hij last van geheugenverlies. Sinds het einde van zijn presidentschap in 2007 heeft Chirac met allerlei vertraging gepoogd aan de rechtszaak te ontsnappen. Tijdens zijn presidentschap kon hij niet worden vervolgd. Wel stonden zijn toenmalige medewerkers terecht. Alain Juppé, nu minister van Buitenlandse Zaken en burgemeester van Bordeaux, werd in 2004 veroordeeld tot 18 maanden voorwaardelijk en een verbod van 10 jaar politiek actief te zijn. Dat werd teruggebracht tot 1 jaar.