Chirac schuldig bevonden in corruptiezaak - ‘verrassend’

Caption: Former French President Jacques Chirac is seen during the awards ceremony for the Prix de la Fondation Chirac at the Musee du Quai Branly in Paris in this November 24, 2011 file picture. A judge declared Chirac guilty on December 15, 2011 in a political graft trial that made history by producing the first conviction of a head of state since Nazi collaborator Marshall Philippe Petain in 1945. In the absence of the 79-year-old who ruled from 1995 until 2007, a judge declared Chirac guilty of misuse of public funds. REUTERS/Charles Platiau/Files (FRANCE - Tags: POLITICS CRIME LAW HEADSHOT)
Caption: Former French President Jacques Chirac is seen during the awards ceremony for the Prix de la Fondation Chirac at the Musee du Quai Branly in Paris in this November 24, 2011 file picture. A judge declared Chirac guilty on December 15, 2011 in a political graft trial that made history by producing the first conviction of a head of state since Nazi collaborator Marshall Philippe Petain in 1945. In the absence of the 79-year-old who ruled from 1995 until 2007, a judge declared Chirac guilty of misuse of public funds. REUTERS/Charles Platiau/Files (FRANCE - Tags: POLITICS CRIME LAW HEADSHOT) Voormalig president Jacques Chirac werd vandaag tot twee jaar cel veroordeeld vanwege het verduisteren van overheidsgeld. Foto Reuters / Charles Platiau

De Franse oud-president Jacques Chirac is schuldig bevonden in de corruptiezaak tegen hem. Het gaat om de fictieve banen die hij zijn entourage zou hebben gegeven.

Chirac is een celstraf opgelegd van twee jaar met uitstel, meldt persbureau AFP. Dat betekent dat hij zijn celstraf waarschijnlijk niet in de gevangenis hoeft uit te zitten, zegt onze correspondent Dirk Vandenberghe. Dat komt vanwege zijn ouderdom en zijn slechte gezondheid. Vandenberghe noemt de veroordeling van Chirac “verrassend”. Vandenberghe:

“Het Openbaar Ministerie had zelf gevraagd aan de rechter om Chirac vrij te spreken. De creatie van de fictieve banen zou buiten de oud-president om zijn gegaan. Dat geloofde de rechter niet. De veroordeling is verrassend omdat Chirac eerder altijd aan Justitie ontsnapte, ik denk in een zaak of tien. De verwachting was dan ook dat deze zaak weer met een sisser zou aflopen. Het is hier in Frankrijk dan ook een heel evenement, bovendien is het de eerste president die veroordeeld wordt. “

De ‘fictieve banen’-zaak stamt uit de tijd dat Chirac burgemeester was van Parijs, tussen 1977 en 1995. Veel leden uit de entourage van Chirac werden betaald voor banen die niet bestonden. Het fictieve banen-dossier is het enige van de dertien Chirac-affaires dat de juridische eindstreep heeft gehaald. Het telde aanvankelijk 500 nepbanen. Daarvan bleven er na jaren van procederen en enkele veroordelingen van adjudanten van Chirac 28 over.

Chirac is de eerste (voormalige) Franse president ooit die terechtstaat. Hij hoeft zich nu pas voor de rechter te verantwoorden voor de verdenking van vriendjespolitiek omdat hij in zijn tijd als president immuun was voor strafvervolging. In theorie kan Chirac veroordeeld worden tot tien jaar celstraf en een boete van 150.000 euro.