Bruin vet is wapen van ijsman tegen kou

Wim Hof (52), beter bekend als ‘The Iceman’, heeft evenveel bruin vet als een twintigjarige. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. „Dit kan deels verklaren waarom Wim Hof het bijna twee uur in een bak met ijsklontjes volhoudt, slechts gekleed in zwembroek”, zegt hoogleraar humane biologie Wouter van Marken Lichtenbelt die het onderzoek leidde. Bruin vet kan, anders dan het normale witte vet de opgeslagen energie direct omzetten in warmte. Eerder onderzoek aan Hof in het Radboudziekenhuis in Nijmegen toonde al aan dat hij in een ijsbad zijn warmteproductie verdubbelt ten opzichte van normaal. Daardoor krijgt hij het niet koud en gaat hij niet rillen zoals andere mensen in die omstandigheden dat zouden doen.

Als Hof aan koude wordt blootgesteld, kan hij 60 tot 70 procent extra lichaamswarmte produceren zonder te rillen, blijkt nu uit de metingen in Maastricht. „Normaal zien we bij jongvolwassenen een productie van extra lichaamswarmte van maximaal 30 procent. Naarmate mensen ouder worden krijgen ze steeds minder bruin vet”, aldus Van Marken Lichtenbelt. Behalve veel bruin vet heeft Hof ook een sterke reactie van de huidbloedvaatjes, waardoor hij warmte vasthoudt.

Hof denkt zelf dat hij zo goed tegen de koude kan doordat hij er jaren op trainde. „Doordat ik mijzelf voortdurend blootstel aan extreme koude heeft mijn lichaam geleerd daar mee om te gaan. Ik heb anders leren ademhalen en mij anders leren concentreren. Een kwestie van training. Mijn identieke tweelingbroer kan het bijvoorbeeld niet.”