Bompakket voor Italiaanse belastingdienst onderschept

Caption: Italian scientific police collect evidence inside the parking lot of the Equitalia building, a public company responsible for collecting taxes in Italy, after a letterbomb exploded in its central office in Rome on December 9, 2011. The head of Italy's tax collection agency was wounded to the hand and face by a letter bomb on Friday, two days after Italian anarchists claimed responsibility for a bomb sent to the head of Deutsche Bank. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE
Caption: Italian scientific police collect evidence inside the parking lot of the Equitalia building, a public company responsible for collecting taxes in Italy, after a letterbomb exploded in its central office in Rome on December 9, 2011. The head of Italy's tax collection agency was wounded to the hand and face by a letter bomb on Friday, two days after Italian anarchists claimed responsibility for a bomb sent to the head of Deutsche Bank. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE Italiaanse forensische onderzoekers op 9 december bij Equitalia, waar een bompakket ontplofte. Foto AFP / Filippo Monteforte

In Rome is een bompakket onderschept dat gericht was aan het hoofd van een afdeling van de Italiaanse belastingsdienst Equitalia. Vorige week ontplofte daar ook al een bompakket.

Het pakket werd overhandigd aan de bomexperts die het nu onderzoeken, meldt persbureau AFP. Vorige week raakte de directeur van de belastingdienst gewond toen de bom in zijn handen ontplofte.

Op 7 december werd eveneens al een bom onderschept in Frankfurt, die was geadresseerd aan Josef Ackermann, de directeur van Deutsche Bank. Het bompakketten bij Deutsche Bank en de eerste aanslag op Equitalia werden verstuurd door een Italiaanse anarchistische groepering die zichzelf de ‘Informele Anarchistische Federatie’ (FIA) noemt. Maandag zou deze groepering ook een bomenvelop gestuurd hebben naar de Griekse ambassade in Parijs.

De FIA pleegt sinds 2003 aanslagen op Europese leiders en instituten met bomenveloppen. In december 2003 bracht de organisatie twee afvalcontainers tot ontploffen honderd meter van het huis van de toenmalige voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi.

    • Hans Klis