Bod Russische miljardair op Franse club AS Monaco

De supporters van AS Monaco mogen weer dromen van een kampioenschap. De aan lager wal geraakte voetbalclub uit het prinsdom aan de Côte d’Azur staat op het punt overgenomen te worden door de Russische miljardair Dimitri Ribolovlev.

Dit maakte de voorzitter van de club, Étienne Franzi, dinsdag bekend in de Franse krant Nice Matin. „De zaken zijn nog niet helemaal afgerond”, zegt Franzi in de krant. „Maar er is genoeg voortgang. We hopen dat hij nog voor het einde van het jaar meerderheidsaandeelhouder van Monaco is.”

AS Monaco werd in de clubgeschiedenis zeven keer kampioen van Frankrijk, won vijf keer de Franse beker en haalde in 2004 nog de finale van de Champions League, maar degradeerde vorig seizoen uit de Ligue 1, de hoogste Franse competitie. De vrije val van de roemrijke club, bekend van spelers als Jean-Luc Ettori, George Weah en Youri Djorkaeff, zette dit seizoen door: Monaco staat na slechts één zege uit zestien duels op de laatste plaats in de tweede divisie van Frankrijk.

AS Monaco heeft het bod van Ribolovlev ter beoordeling opgestuurd naar de financiële toezichthouder van de Franse voetbalbond FFF. De Russische zakenman verdiende zijn fortuin met de handel in kunstmest. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes heeft hij een vermogen van ruim 7,2 miljard euro.

Monaco-voorzitter Franzi noemde de overname in dagblad Nice Matin „goed nieuws voor AS Monaco en voor het voetbal in Frankrijk”.

In juni dit jaar werd een andere in verval geraakte Franse club, Paris Saint Germain, overgenomen door een investeringsfonds uit Qatar. De club gaf deze zomer vervolgens voor meer dan 90 miljoen euro uit aan nieuwe voetballers en staat – voor het eerst in tijden – weer bovenaan in de competitie.