Bleker wil bezorging van post op maandag staken

Postbedrijven zijn in toekomst wellicht niet meer verplicht post te bezorgen op maandag. Staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, CDA) schrijft de Tweede Kamer dat hij het aantal verplichte bezorgdagen wil terugbrengen van zes naar vijf. Bleker wil hiervoor de Postwet aanpassen. Rouwpost en medische brieven vallen buiten het voorstel.

De staatssecretaris komt met het voorstel tegemoet aan de wens van postbedrijf PostNL om te mogen stoppen met de bezorging op maandag. PostNL is door de overheid aangewezen als Universele Postdienst. Het bedrijf is daarmee verantwoordelijk voor de verwerking van post – brieven en kaarten – die consumenten versturen.

Volgens Bleker is het nodig de maandagbezorging te laten vervallen om de postvoorziening betaalbaar te houden. Nog slechts 2 procent van alle post wordt op maandag bezorgd. Dat komt neer op zo’n 1,1 miljoen poststukken.

„Het verminderen van het aantal brievenbussen en postvestigingen, zoals dit in de verschillende onderzoeken is gesuggereerd, vind ik nu een stap te ver”, stelt staatssecretaris Bleker in de brief aan de Tweede Kamer.

Het aantal brieven dat in Nederland wordt verstuurd, daalt al jaren. Terwijl vijf jaar geleden nog 5,6 miljard poststukken werden vervoerd, is dit aantal nu 4,8 miljard. Dat komt vooral doordat veel post tegenwoordig digitaal wordt verstuurd.

PostNL is tevreden met het voornemen van Bleker. „Wij pleiten al jaren voor afschaffing van de maandag als verplichte bezorgdag. Dit besluit was nodig om het gehele postsysteem betaalbaar te houden”, aldus een woordvoerder.