AZ moeizaam verder in Europa League

Adam Maher viert zijn doelpunt. Foto Reuters / Paul Vreeke

AZ heeft zich vanavond met grote moeite geplaatst voor de volgende ronde van de Europa League. De ploeg uit Alkmaar speelde gisteravond thuis met 1-1 gelijk tegen het Oekraïense Metalist Charkov.

AZ gaat door op basis van het doelsaldo in de groep. Austria Wien heeft evenveel punten, maar AZ heeft een beter doelsaldo dan de Oostenrijkers.

AZ had een licht overwicht voor eigen publiek, maar moest in de 36e minuut enigszins onverwachts een tegentreffer incasseren. Een hoekschop werd niet goed weggewerkt door Simon Poulsen. De bal belandde voor de voeten van Marko Devic, die van dichtbij doelman Esteban kansloos liet.

De thuisploeg had evenwel direct een antwoord paraat. Etiënne Reijnen haalde direct na de aftrap de achterlijn en stelde Adem Maher in staat om gelijk te maken. AZ was voor rust nog twee keer gevaarlijk. Een afstandsschot van Rasmus Elm ging naast en een vrije trap van de Zweed spatte uiteen op de lat.

AZ had ook na rust het betere van het spel zonder echt gevaarlijk te worden. Een vrije trap van Elm werd gekeerd door de doelman van de Oekraïners. Ook Jozy Altidore probeerde het nog in de slotfase, maar daarna drong geen van beide ploegen nog aan.

Winst voor PSV

Eerder vanavond sloot PSV de groepsfase in de Europa League af met een overwinning op Rapid Boekarest. De ploeg van trainer Fred Rutten was thuis met 2-1 te sterk door doelpunten van Stanislav Manolev en Tim Matavz. PSV was al zeker van de eerste plaats in groep C.

Na vanavond spelen nog 32 ploegen om de eindoverwinning in de Europa League. Morgen vindt in het Zwitserse Nyon de loting voor de zestiende finales plaats.

    • Lex Boon