Akkoord cao dagbladen, geen acties journalisten

Krantenuitgevers en dagbladjournalisten zijn eruit. Er ligt een cao-voorstel; acties zoals expres witte plekken in de krant zijn van de baan.

Werkgeversorganisatie NDP Nieuwsmedia en journalistenvereniging NVJ hebben gistermiddag een principeakkoord bereikt over een nieuwe cao voor dagbladjournalisten. De acties bij de dagbladen zijn opgeschort.

De kwaliteit van de pers staat centraal in het akkoord, aldus de NVJ. „De werkgevers erkennen en herkennen de druk op de kwaliteit bij de dagbladen. Volgens de journalistenvereniging zijn de uitgevers geschrokken van de massaal bezochte redactievergaderingen, de onrust op redacties en de wil bij journalisten om actie te voeren. Beide partijen hebben een cao afgesproken die twee jaar loopt, vanaf 1 januari 2011. In die periode krijgen de dagbladjournalisten een stapsgewijze loonsverhoging van in totaal 2 procent.

Verder is de versobering van de pensioenen van de baan. De auteursrechtvergoeding waarover in het verleden harde strijd is geleverd tussen uitgevers en redacties wordt structureel. Over zogenoemde seniorendagen – extra vrije dagen voor oudere journalisten – gaat een commissie van uitgevers en journalisten zich buigen. Tot slot komt er een instroomproject voor jongere journalisten per 1 oktober volgend jaar.

NVJ-leden hebben tot 23 december de tijd om te reageren op het principe-akkoord. (NRC)