Ajax-commissarissen: beroep tegen Cruijff

Ajax en de raad van commissarissen gaan in beroep tegen de uitspraak van de rechter in het kort geding dat Johan Cruijff en een groep jeugdtrainers tegen hen had aangespannen. Dat bevestigt advocaat Peter Wakkie namens Ajax.

Maandag bepaalde de rechter dat de aandeelhouders het vertrouwen in commissarissen moeten uitspreken. De voorgenomen benoemingen van Louis van Gaal en Martin Sturkenboom als statutair directeur van Ajax moeten tot die tijd worden uitgesteld. Wel zijn de aanstellingen van Sturkenboom en Danny Blind als interim-directeur rechtsgeldig.

Cruijff en de jeugdtrainers hadden geprobeerd de benoemingen van Van Gaal, Sturkenboom en Blind tegen te houden. Zij voerden aan dat de benoemingen niet rechtsgeldig zijn, omdat de andere commissarissen Cruijff niet tijdig hadden uitgenodigd voor de vergadering waarop de benoemingen aan de orde kwamen. Ook zouden de aanstellingen strijdig zijn met Cruijffs plannen voor de jeugdopleiding van Ajax.

Maandag bleek op een aandeelhoudersvergadering dat de meeste aandeelhouders achter Cruijff staan. Zij konden zich officieel niet uitspreken over de commissarissen, omdat dit geen agendapunt was.

Dick Schoenaker en Tonny Bruins Slot zijn de nieuwe kandidaten voor de bestuursraad. Dit college moet de ledenraad en het bestuur vervangen. De overige kandidaten zijn Hennie Henrichs (voorzitter), Jan Buskermolen, Hein Blocks en Cees Vervoorn. Het zestal wordt volgende week op de algemene ledenvergadering voorgedragen, zegt Rob Been, voorzitter van de ledenraad, op Ajax1.nl.

Bruins Slot, jarenlang zijn assistent, volgt net als oud-ploeggenoot Schoenaker naar verwachting de lijn van Cruijff. (Novum)