Afschaffen van ne bis in idem is niet eerlijk voor onschuldigen

None

De Tweede Kamer dient een wetsvoorstel in waarmee verdachten die zijn vrijgesproken van een ernstig misdrijf opnieuw voor hetzelfde misdrijf vervolgd kunnen worden (NRC Handelsblad, 13 december). Ne bis in idem wordt afgeschaft.

Men gaat echter voorbij aan de gevolgen die dat heeft voor onschuldige mensen. Het doel van ne bis in idem is dat je je, als je onschuldig bent en wordt vrijgesproken, de rest van je leven geen zorgen meer hoeft te maken dat je opnieuw wordt aangeklaagd voor dezelfde zaak.

Dit nieuwe wetsvoorstel zorgt er voor dat mensen die onschuldig worden aangeklaagd en worden vrijgesproken zich toch niet meer op hun gemak kunnen voelen, omdat een officier van justitie ieder moment nieuw ‘bewijs’ kan vinden om weer een aanklacht in te dienen.

Ne bis in idem is jammer voor mensen die schuldig zijn, maar een zegen voor onschuldig aangeklaagden.

Het afschaffen van ne bis in idem betekent dat de politiek kiest voor de kortzichtige law and order-kiezer, en niet voor de onschuldige medeburger.

Christine Karman

Amsterdam

    • Christine Karman