'Wij weten van niks, zoek dekking!' riep de politie

Om half een begon Nordine Amrani gisteren in Luik in het wilde weg granaten te gooien en op voorbijgangers te schieten. Het duurde een paar uur voordat de politie begreep wat er gebeurde.

De storm die de klanten van de kerstmarkt had weggejaagd, op het Saint-Lambertplein in Luik, was net gaan liggen. „We hadden te horen gekregen dat de kramen weer open konden”, zegt Samuel (24), een Luikenaar die zijn achternaam niet wil zeggen omdat hij zwart werkt op de kerstmarkt. Toen hoorde hij een explosie, hij hoorde schieten en weer een explosie. Mensen renden alle kanten op.

Het was dinsdagmiddag, half één. Nordine Amrani (33), een lasser uit Luik met een fors strafblad, stond op het platform boven de broodjeszaak Le Point Chaud, tegenover het Justitiepaleis. Hij haalde granaten uit een zwarte tas en gooide die naar de bushaltes op het Saint-Lambertplein. Hij had ook een revolver en een machinegeweer en schoot.

Twee jongens van 15 en 17 en een baby van 17 maanden werden gedood. Meer dan honderdtwintig mensen raakten gewond, van wie vijf er nog steeds ernstig aan toe zijn. Ook Nordine Amrani overleed. De Luikse Procureur des Konings (officier van Justitie), Daniele Reynders, zei vanochtend op een persconferentie dat Amrani zichzelf door het hoofd had geschoten.

Een rechter in het Justitiepaleis, die gisteren aan het eind van de middag bij de parkeergarage komt kijken of ze haar wagen kan ophalen, zegt dat ze bij de eerste explosie dacht aan een zware lading die in een lege vrachtwagen viel. Maar bij de tweede niet meer. Ze keek uit het raam van de rechtszaal en zag de paniek op het plein. Ze hoorde ook al snel de naam van Amrani rondgaan. „We kennen hem allemaal.”

Nordine Amrani was eerder veroordeeld tot vijf jaar cel voor verkrachting, illegaal wapenbezit en canabisteelt. Vorig najaar was hij vervroegd vrijgekomen.

Volgens het Openbaar Ministerie in Luik is er nog niets bekend over zijn motief. Hij had zich gisterochtend moeten melden bij een politiebureau op het Saint-Lambertplein. In plaats daarvan was hij gaan schieten. Volgens het Openbaar Ministerie had hij nooit eerder een „gedragsstoornis” vertoond.

In de garage van Amrani, waar bij vroegere huiszoekingen zware wapens en bijna tienduizend onderdelen van wapens waren gevonden, ontdekte de politie dinsdagmiddag het lichaam van een 45-jarige vrouw. Zij zou de schoonmaakster zijn geweest van de buren van Amrani. De politie verhoorde gisteren tot ’s avonds laat de vrouw van Amrani, die als verpleegkundige in de thuiszorg werkt.

Om drie uur, dinsdagmiddag, worden alle straten rond het Saint-Lambertplein ontruimd. De auto van Amrani is ontdekt en zal tot ontploffing worden gebracht, omdat er misschien nog explosieven in zitten. Maar het blijft stil. Bij de kapot geschoten bushaltes tegenover het Justitiepaleis wordt nog onderzoek gedaan, rechercheurs maken foto’s van bloedsporen.

Op de binnenplaats van het Provinciehuis, waar gewonden naartoe waren gebracht, worden nu de brancards opgeruimd. Bij de bushaltes zouden vooral veel jongeren hebben gestaan. Ze waren vroeg uit school omdat het examentijd is.

In een café tegenover het Justitiepaleis zit Magy Lambert (60), kokkin, met een glas rode wijn bij te komen van de schrik. Na de explosies had ze tussen de mensen door heen en weer gerend, op zoek naar een veilige plek. Het verhaal was toen nog dat er drie daders waren en dat het zou gaan om een ontsnappingspoging uit het Justitiepaleis.

Afgelopen zomer was het Justitiepaleis van Luik al eens ontruimd na een vals bomalarm, dat bedoeld zou zijn geweest om een gevangene te laten ontsnappen – wat niet was gelukt.

In de zomer was er ook een gevangene geweest die in de rechtbank van Seraing, een voorstad van Luik, cipiers had bedreigd en samen met zijn vriendin naar Spanje was gevlucht. Daar was hij een paar weken later gearresteerd.

De Luikenaren vertelden elkaar gistermiddag dat één van de drie daders dood was. De tweede was gearresteerd en de derde was op de vlucht, waardoor het gevaar nog overal kon zijn.

Magy Lambert: „En de politie zei: ‘Wij weten niks, zoek dekking.’ Mensen lagen op de grond.” Pas aan het eind van de middag werd bekend dat er maar één dader was geweest.

Koning Albert en koningin Paola kwamen gisteren naar Luik om van de burgemeester te horen wat er precies was gebeurd. Ze brachten ook een bezoek aan de gewonden in het ziekenhuis.

Ook premier Elio Di Rupo kwam naar Luik, samen met de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie.

Op een persconferentie in het Bisschoppelijk Paleis zei Di Rupo dat „heel het land de pijn voelt van de slachtoffers”. Hij zei ook dat de schietpartij, volgens de informatie die er nu was, een „geïsoleerd geval” was – en geen terroristische aanslag. Vanochtend zou de Belgische regering een crisisvergadering houden over de schietpartij.

    • Petra de Koning