Waarom houdt Nederland Roemenië en Bulgarije buiten Schengen?

Villager Lenuta Panaite and her son Petrica sit on the back of their horse-driven cart after ploughing their land in Hreasca, northeast of Bucharest November 17, 2011. About 80 percent of the unemployed village population in Hreasca ekes out a living from state aid. Romania is the European Union's second poorest country with an average wage of less than 400 Euro ($540) per month. The government imposed harsh austerity measures last year, including wage cuts and a value added tax hike, which have helped the country keep its debt under control but also made life more difficult for average citizens. REUTERS/Radu Sigheti (ROMANIA - Tags: SOCIETY POVERTY) REUTERS

De Roemeense president Traian Basescu wordt er ziedend van. Van de weigering van Nederland, als enige Europees land, om Roemenië en Bulgarije toe te laten tot de Schengenzone. Daarin kunnen Europeanen vrij reizen, zonder visum.

Afgelopen zaterdag zei Basescu op de Roemeense televisie geen Nederlandse producten meer te kopen. Hij liet zich filmen in vrijetijdskleding terwijl hij boodschappen uit zijn winkelwagen in de kofferbak van zijn auto legde. „Ik geef toe dat ik geprobeerd heb Nederlandse groenten zoveel mogelijk te mijden”, zei de president tegen de verslaggever. „Dat lijkt me nu gepast.” In september legde Roemenië al beslag op vrachtwagenladingen Nederlandse tulpen en tulpenbollen.

Gisteren zou er in Brussel weer over de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot Schengen worden overlegd, maar op voorhand zei minister Gerd Leers (Asiel en Migratie, CDA) al dat dat zinloos was. Nederland blijft voorlopig bij zijn veto. Waarom? En hoe nu verder?

    • Petra de Koning