VVD hekelt 'voorbeeldtraject'

VVD-woordvoerder Malik Azmani wilde het in het begrotingsdebat over Sociale Zaken maar eens gezegd hebben. Veel werklozen blijven in een uitkering hangen, terwijl er wel banen zijn. Hij noemde als voorbeeld supermarktketen Ahold die in elk Albert Heijn-filiaal minimaal één jonggehandicapte (Wajonger) in dienst wil hebben. Een mislukt project, aldus Azmani. Want het UWV kon geen geschikte Wajongers leveren.

Een mislukt project? Daar wordt bij Ahold anders over gedacht. De supermarktketen voert sinds 2007 actief beleid om Wajongers in dienst te nemen. Als vakkenvuller of kassamedewerker. Wie na een jaar voldoet, krijgt een vaste aanstelling.

Inmiddels zijn er 500 Wajongers geplaatst, op een eigen winkelbestand van 600 filialen. Daarnaast werken er nog eens 150 Wajongers bij franchisefilialen van AH.

Volgens een woordvoerder van Ahold is het project dan ook niet mislukt. In 2008 zaten we op 200 Wajongers. Onze samenwerking met de UWV is goed en we zijn ronduit tevreden over de mensen die op deze manier zijn ingestroomd.”

Het UWV noemt het project bij Ahold juist een voorbeeldtraject, „zeker als je naar de aantallen kijkt”.